Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Εφιαλτική η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Προτείνει νέα μέτρα


                                                                               


 

      Ζοφερή η εικόνα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

- Απαιτεί νέα μέτρα και κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 έως 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-16.

- Διαπιστώνει τεράστια απόκλιση από το στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

- Προβλέπει ύφεση 4,25% για το 2013.

- Δέχεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, ότι ανάμεσα στα θετικά είναι η υπερψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και η συνέχιση της αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, με την εκκρεμότητα της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά η οικονομία παραμένει «αδύναμη».

- Διαπιστώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν συρρίκνωση της προτίμησης στα κόμματα της συγκυβέρνησης και αύξηση υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα που εναντιώνονται στο πρόγραμμα και χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ρίσκο» για την εφαρμογή του...

 

 

                                             Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ




      Με ανακοίνωσή του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει ότι η επισήμανση που κάνει το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, ότι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών ή έξοδο από το ευρώ, «δείχνει ότι και το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ''αλλαγή κλίματος». Επίσης, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις   α π ο τ υ χ ί ε ς    του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών». 

Και καταλήγει: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δε θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής»...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου