Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ποιά κόμματα, ενόψει των εκλογών - Μια υποκειμενική θεώρηση ...(Mέρος Β')


                                                   Κ. Κ. Ε.

 

          Αυτή την εποχή φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της αντίφασης με τον ίδιο του τον εαυτό, που είναι η εμμονή στο μοναχικό δρόμο, δηλαδή απόρριψη συνεργασίας με άλλα κόμματα, προεκλογικά και μετεκλογικά... Το πιθανότερο είναι να υπάρχουν σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του (κάποια ήρθε και στη δημοσιότητα), αλλά και σοβαρή αμφισβήτηση από τους μέχρι τώρα ψηφοφόρους του.

Παρ' όλα αυτά, διαθέτει ακόμα μεγάλη συσπείρωση μεταξύ των μελών του, σε κλίμα σταθερής αντιμνημονιακής και αντιευρωπαϊκής πολιτικής.

Ως προς την Αλέκα Παπαρρήγα, σήμερα παρά ποτέ, θεωρείται  σκανδαλώδης η αδιάκοπη παραμονή της στην "καρέκλα", εν είδει πολίτ-μπυρώ. Είναι κρίμα για την εργατική τάξη, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη, που ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες, δε δοκιμάζονται νέες  ζωντανότερες δυνάμεις, που αναμφισβήτητα διαθέτει το κόμμα, όπως π.χ. του Ν. Μπογιόπουλου,  ο οποίος  έχει μια δυναμική  δημόσια παρουσία μέχρι στιγμής, κ. ά. 

Κρίνεται, ότι σε περίπτωση που στις εκλογές υπάρξει αντιμνημονιακή πλειοψηφία, ίσως θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την επίμονη και εν τέλει   αντιλαϊκή πολιτική του περιθωρίου, αφού με δεδομένη την επιβολή αβάστακτων οικονομικών μέτρων, η πίεση εκ των κάτω θα είναι μεγάλη...




                                        Σ Υ.Ρ Ι Ζ.Α.

    

Αυτός ο χώρος της Αριστεράς, συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο,  είτε με πολεμικές εναντίον του, είτε ως ελπίδα για την πολιτική σκηνή. Πάντως αυτή τη στιγμή, αποτελεί πόλο αντιμνημονιακής πολιτικής  και αγώνα για ουσιαστική αλλαγή στις δομές του κράτους....

Αν και πρόσφατα είχαν αποχωρήσει κάποια στελέχη και δημιούργησαν τη ΔΗΜΑΡ με τον Φ. Κουβέλη, οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ  τελικά υπήρξαν λιγότερες απ' ότι αναμενόταν, διότι η κίνηση Κουβέλη θεωρήθηκε περισσότερο ένας τρόπος διάσωσης του ΠΑΣΟΚ, παρά, άλλη μία αριστερή τάση...

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, έχει γενικά καλή δημόσια παρουσία και κρίνεται σήμερα, σαφώς ωριμότερος πολιτικά. Μεταξύ αρκετών σοβαρών  και αξιόλογων στελεχών, αξίζει να σημειωθεί,  η εξαιρετική παρουσία στα ΜΜΕ του Πάνου Σκουρλέτη και οι πολύ καλές   παρεμβάσεις του Δημήτρη  Παπαδημούλη στη Βουλή.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές, είναι το ενωτικό κάλεσμα σε ολες τις αντιμνημονιακές  δυνάμεις, με σκοπό τη διακυβέρνηση της χώρας . 

       Είναι επίσης  αξιοσημείωτο, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και κόμμα της Βουλής και υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις έχει, στα μεγάλα κανάλια (ιδιαίτερα στο Mega),  έχει αποκλειστεί η ανάλογη παρουσία των στελεχών του και ιδιαίτερα του προέδρου του...                                             

 

 

                                                    ΔΗΜ.ΑΡ

 

 

       Ξεκίνησε, ως μια νέα έκφραση της Αριστεράς, όμως στην πορεία φάνηκε περισσότερο , ως νέα έκφραση του ΠΑΣΟΚ. Δε διασαφήνισε ποτέ τη θέση του για το μνημόνιο και όλως "περιέργως"   εκφράστηκε κατηγορηματικά μόνο στη μη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ., χωρίς δηλαδή να αποκλείσει τα λοιπά κόμματα !

Όταν άρχισαν να προσχωρούν σ' αυτό βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποχώρησαν σταδιακά πολλά σημαντικά αριστερά στελέχη, καταγγέλλοντας , από νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή πολιτική, μέχρι  στήριξη του σαθρού πολιτικού συστήματος και διαπλοκή...! Ανάμεσά τους ο Ν. Σταματάκης, η Άννα Φιλίνη, ο Αθ. Αθανασίου, η πανεπιστημιακός Βάσω Κιντή,  η Στέλλα Νιώτη κ. ά.

Ο Φώτης Κουβέλης, που παλαιότερα εθεωρείτο μία σοβαρή παρουσία στην Αριστερά, δυστυχώς απογοήτευσε παντελώς, παρουσιάζοντας σοβαρό έλλειμμα οξυδέρκειας και συγχρόνως άκαιρη φιλοδοξία για ....επείγουσα συμμετοχή σε κυβέρνηση! Η ΔΗΜΑΡ, δίνει πλέον την εντύπωση ενός ευκαιριακού συνασπισμού εξουσίας και αρθρώνει μια πολιτική "ήξεις -αφήξεις" σε όλα τα κρίσιμα θέματα. 

Πάντως και  από την πλευρά του πολιτικού κατεστημένου, ενώ αρχικά ευελπιστούσαν βάσιμα σε συνεργασία και στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ, τώρα διαφαίνονται προβλήματα, αφενός λόγω των εσωτερικών αναταράξεων με τις ηχηρές αποχωρήσεις και καταγγελίες  και αφετέρου λόγω της  (αναμενόμενης εξάλλου) δημοσκοπικής καθόδου των ποσοστών...

 

 

 

                      

                                                                             (Συνεχίζεται αύριο, το Γ' Μέρος)

 

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου