Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πέθανε ο Κάρλος Φουέντες


 

 
       Ο σημαντικότερος συγγραφέας του Μεξικού και μία από τις πλέον εμβληματικές πνευματικές μορφές του ισπανόφωνου κόσμου, ο Κάρλος Φουέντες, έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή. Ηταν 84 ετών και έγραφε μέχρι το τέλος. Δημιουργός βιβλίων που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων «Αύρα», «Οι μασκαρεμένες ημέρες», Ο γερο-Γκρίνγκο», «Ο θάνατος του Αρμένιο Κρους», «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες», «Ανήσυχη παρέα», «Η θέληση και η τύχη», «Τα κρυστάλλινα σύνορα», «Το κάθισμα του Αετού». 

Είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και με το βραβείο Θερβάντες, σχεδόν κάθε χρονιά δε, ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Οι Μεξικανοί θεωρούσαν το Φουέντες το ζωντανό πρότυπο του πολιτισμού τους.

Γεννήθηκε στον Παναμά και ακολουθώντας το διπλωμάτη πατέρα του, πέρασε τα πρώτα του χρόνια μεταξύ ΗΠΑ, Χιλής και Αργεντινής, για μερικά χρόνια μάλιστα είχε και ο ίδιος διπλωματική καρριέρα, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του μεξικανού συγγραφέα, τον οποίο χαρακτήρισε στρατευμένο, εκτός κανόνων και δογμάτων και υπέρμαχο της απλότητας και της αξιοπρέπειας στην ανθρωπότητα.

Τα περισσότερα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Ο Κάρλος Φουέντες είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και ήταν λάτρης του πολιτισμού μας. Για την κρίση έλεγε: «Δεν είμαι Ελληνας, οπότε δεν μπορώ να σας δώσω συμβουλές. Εχετε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς, βρείτε τον τρόπο να φέρετε αυτόν τον πολιτισμό στην πολιτική σας, στην οικονομία σας και στη δημοκρατία σας του σήμερα. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά από εσάς εξαρτάται και εγώ δεν μπορώ να σας δώσω μαθήματα σε αυτό».

 

Με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου