Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Η Σοφία της Ισπανίας στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

 

 

Σοφία και Ειρήνη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπροστά στη κεντρική κλίμακα του Προεδρικού Μεγάρου

 

 

       Η Βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία μαζί με την αδελφή της, Ειρήνη, επισκέφτηκε τη Λέρο, ένα θαλάσσιο καταφύγιο στους Λειψούς και μετά την Αθήνα, όπου περιηγήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Ακολούθως έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Έτσι, διάβηκε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα, τα οποία αποτελούσαν την επίσημη κατοικία της οικογένειάς της, που μέχρι το 1968 βασίλευε στη χώρα. Χαρακτηριστική η τωρινή φωτογραφία στην κεντρική κλίμακα, εκεί ακριβώς που είχε ληφθεί η φωτογραφία του επεισοδιακού γάμου της, το 1962, με τον Χουάν Κάρλος.

 

 

 

The young royal couple SOPHIE of Greece and Prince Don Juan CARLOS,... News  Photo - Getty Images
Στο ίδιο σημείο, η φωτογραφία του γάμου Σοφίας - Χουάν Κάρλος, το 1962

 

 

 

                  “Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία”

 

 

     Τότε, η  προικοδότηση της Σοφίας προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο. Η αντιπολίτευση αντιδρούσε σθεναρά και συγχρόνως ξέσπασαν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις, με κύριο σύνθημα "Προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία".  

Σε μια εποχή υπανάπτυξης, μετανάστευσης και μεγάλων στερήσεων, τελικά η κυβέρνηση Καραμανλή μετά από επίμονη απαίτηση της Φρειδερίκης, ψήφισε το νόμο "περι συστάσεως προικός" και ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με το τεράστιο, για την εποχή,  ποσό των εννέα εκατομμυρίων δραχμών, δηλαδή τριακόσιες χιλιάδες δολλάρια. Όμως η προίκα δεν ήταν τίποτα μπροστά στα ιλιγγιώδη έξοδα των τελετών του γάμου, τα οποία έφτασαν τα 2.800.000 δολλάρια περίπου*. 

Η ίδια η Σοφία έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή  της,** το σάλο που προκάλεσε το θέμα της προικοδότησής της και μάλιστα ανέφερε, ότι οι γονείς της έφτασαν στο σημείο να παραγγείλουν τις βέρες του γάμου από χρυσά νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τα έλιωσαν για το σκοπό αυτό!!!  

 



Από τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας της περίφημης "προίκας της Σοφίας"




     Ισπανία: "Τρίζει" ο θρόνος εξαιτίας οικονομικών σκανδάλων

       


       Η ισπανική μοναρχία ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από οικονομικά σκάνδαλα ολκής. Ο γαμπρός της Σοφίας, σύζυγος της κόρης της, Κριστίνα, είναι στη φυλακή, με καταδίκες για απάτες και "ξέπλυμα". Τίς ίδιες κατηγορίες αντιμετώπισε και η κόρη, αλλά τελικά "τη γλίτωσε".

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον μέχρι πρότινος βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε από το θρόνο το 2014 υπέρ του γιου του, εξαιτίας αναρίθμητων  σκανδάλων. Συγκεκριμένα, κατά τη κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα του, έκανε πολυτελές ταξίδι στην Αφρική για σαφάρι, με την Γερμανίδα ερωμένη του. Μάλιστα, έγινε γνωστό από τον τύπο, ότι της είχε δωρίσει και ποσό 65 εκ. ευρώ! 

 

 

Corinna told Villarejo that Juan Carlos I received a house from the King of  Morocco of 36,000 square meters | Spain's News
Χουάν Κάρλος μετά ερωμένης

 


 

 

      Πέρυσι το ποτήρι ξεχείλισε, όταν αποκαλύφθηκε ότι έλαβε μίζα 100 εκατομμυρίων ευρώ από Σαουδάραβες, για μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε ισπανική κοινοπραξία,προκειμένου να κατασκευάσει μια  σιδηροδρομική γραμμή. Μόλις ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από την ισπανική δικαιοσύνη για την εμπλοκή του, ο Χουάν Κάρλος το 'σκασε!  Αρχικά μετέβη στη Δομινικανή Δημοκρατία και μετά στο Αμπού Ντάμπι, όπου παραμένει μέχρι σήμερα και δηλώνει αυτοεξόριστος!

 

      Φαίνεται, πως η Σοφία, μπροστά στον ορυμαγδό τόσων σκανδάλων της οικογένειάς της, θέλησε να θυμηθεί τα ...παλιά μεγαλεία στην Ελλάδα του '60, όταν κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει τη βασιλική οικογένεια, που όχι μόνο ήταν στο απυρόβλητο, αλλά ανεβοκατέβαζε και κυβερνήσεις...

 

 

*Σοφία Μαλτέζου, “Η εγγονή του Κάιζερ” (εκδόσεις “Ερμείας”). 

** Pilar Urbano, "Η Βασίλισσα", Κούριερ Εκδοτική, 1997

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου