Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Θαλάσσια χελώνα στην παραλία Αρτέμιδος

 

 

Θαλάσσια χελώνα στην παραλία Αρτέμιδος

 

 

 

       Εμφανίστηκε πάλι θαλάσσια χελώνα σε ακτή της Αρτέμιδας, τώρα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπως έγινε γνωστό από τη σελίδα MySpaArt (https://www.facebook.com/groups/502278736631308). 

Η άφιξή της παρατηρήθηκε (και καταγράφηκε) από περιοίκους, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Αμέσως, μέλη του τοπικού συλλόγου, με τη συνδρομή κατοίκων της περιοχής, ενημέρωσαν τοπικές αρχές και απευθύνθηκαν στην οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, προκειμένου να πάρουν οδηγίες. Έτσι, κατασκεύασαν προστατευτική περίφραξη, τοποθέτησαν ενημερωτικές πινακίδες και ειδοποιούν τους περίοικους ντόπιους να επαγρυπνούν, μήπως και σωθούν, μετά από τη δίμηνη περίπου επώαση, τα χελωνάκια.


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

 

 

 

                                        Σπάνιο και απειλούμενο είδος

 

 

      Το είδος caretta caretta επικρατεί στα νερά της Μεσογείου και προτιμάει αμμώδεις ακτές, που συντηρούν θαλάσσια λιβάδια φυκιών, όπου αναζητά την τροφή της. Στην Ελλάδα, εναποθέτει τα αυγά της στις ακτές της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, πιο σποραδικά δε και της Αττικής. Ζει από 30 έως 60 χρόνια και φτάνει σε μήκος το 1 και πλέον μέτρο και σε βάρος τα 130 κιλά. 

Θεωρείται απειλούμενο είδος, μιας και καταγράφεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός νεκρών χελωνών είτε από προσκρούσεις σε ταχύπλοα είτε γιατί μπλέκουν σε ψαράδικα δίκτυα και εξοπλισμό είτε σαν αποτέλεσμα της κατάποσης πλαστικών και σκουπιδιών.

 

 

 ...Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 

 

...

 

 

                       Δεν είναι η πρώτη φορά στην Αρτέμιδα..

 

 

      Η αμμουδερή παραλία Αρτέμιδος έχει υποδεχτεί θαλάσσιες χελώνες σποραδικά και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα συνέβη τον Ιούλιο του 2012, στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Το γεγονός είχε γνωρίσει και τότε ανάλογη δημοσιότητα, αλλά κατέληξε άδοξα, καθώς η προστασία της αυτοσχέδιας περίφραξης είχε παραβιαστεί από αδέσποτους σκύλους. Εξάλλου, οι θέσεις ωοτοκίας τους δε θεωρούνται τόσο φιλόξενες, δεδομένου ότι βρίσκονται σε πολυσύχναστη πλαζ, και συγχρόνως η περιοχή πλήττεται από ηχορύπανση, συχνά και από φωτορύπανση (φωτοβολίδες!) των παραλιακών καταστημάτων.

 

Οι κάτοικοι ευελπιστούν αυτή τη φορά να υπάρξει ενδιαφέρον από το Δήμο, ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα, χάριν του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού της περιοχής.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου