Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

"Η ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Ιγκόρ Στραβίνσκυ


 


 

    "Η ιεροτελεστία της Άνοιξης" είναι το φημισμένο χορόδραμα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ (Igor Stravinsky), που συνέθεσε µεταξύ 1912 – 1913 για τα Ρωσικά µπαλέτα του Ντιαγκίλεφ σε χορογραφία του Νιζίνσκυ. Αναπαριστά μια αρχέγονη τελετή γονιμότητας και κατακλύζεται  από μια κεντρική ιδέα: Το μυστήριο και τη μεγάλη δύναμη της Άνοιξης, ενώ οι λαϊκές ρωσικές μελωδίες  σχετίζονται µε παλιές τελετουργίες γύρω από την Άνοιξη. 

Περιγράφεται το ξύπνημα της φύσης μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και ακολουθούν τελετουργίες με αρχαίους χορούς και παραδοσιακά πολεμικά παιγνίδια, ώστε να επιτευχθεί ο εξευµενισµός των θεών της Άνοιξης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για µια ηχητική απεικόνιση και αποθέωση του φαινοµένου που ονοµάζουµε Ζωή, στην πιο αρχέγονη διάστασή του. 

 

 

                            Προκάλεσε στην εποχή του

 

 

     Η πρεµιέρα του έργου πραγµατοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 1913 στο θέατρο Champs – Elyseès στο Παρίσι. Οι καινοτόµες τεχνικές, που εισήγαγε ο συνθέτης, τα καινούργια ηχοχρώµατα και ο πρωτόγνωρος ρυθµικός δυναµισµός σε όλη τη διάρκεια της σύνθεσης ήταν τελείως αντίθετα με τα µουσικά δρώµενα της εποχής. Στην πρώτη εκτέλεσή του, υπήρξαν αρχικά έντονες αποδοκιμασίες, ακόμη και συμπλοκές, όμως στο τέλος οι συντελεστές της παράστασης αποθεώθηκαν! 

Αν και οι νέοι ήχοι του Στραβίνσκι ήχησαν τότε ιδιαίτερα επιθετικοί στα αυτιά του συντηρητικού κοινού, όμως επηρέασαν βαθύτατα τους συνθέτες της εποχής. Το έργο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα, έµελλε να επηρεάσει την πορεία της µουσικής και έχει πλέον σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των συµφωνικών ορχηστρών όλου του κόσμου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου