Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Και η Δανία ανέστειλε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

 

 

 

Denmark Halts AstraZeneca Shots For 2 Weeks Over Blood Clot ReportsΤ

      

    Η Δανία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λόγω αυξημένων  περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα, σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μια σειρά χώρες.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχαν πάρει την περασμένη Κυριακή οι αρχές της Αυστρίας, μετά από τον θάνατο μιας νοσηλεύτριας από σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και την πνευμονική εμβολή που υπέστη μία άλλη. 

Άλλες τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία έχουν επίσης διακόψει προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, λόγω περιστατικών θρομβώσεων. Το εμβόλιο  προέρχεται από μία παρτίδα ενός εκατομμυρίου δόσεων που παρέδωσε η εταιρεία στην ΕΕ (και στην Ελλάδα). Επίσης και η Νορβηγία, όπως η Δανία, έχει διακόψει προσωρινά τους εμβολιασμούς για προληπτικούς λόγους.

Αντιθέτως, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δε θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα. 

     Σχετικά με την Αυστρία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις συσχέτισης του εμβολίου με τα περιστατικά και ότι το ποσοστό  θρομβώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό. 

 

 

Πηγές: bbc.com, in.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου