Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Σεξουαλικά αδικήματα στο ζενίθ! Σεξουαλική αγωγή πότε;

 



Αποτέλεσμα εικόνας για rape

    


    Αποπλανήσεις, βιασμοί, πάσης φύσεως κακοποιήσεις, ακόμα και φριχτές δολοφονίες... Το κίνημα MeToo, που έφτασε και στην Ελλάδα, απλώς τα έβαλε στην πρώτη σελίδα. Πολλά τα αίτια:  Ανύπαρκτη διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια, σαθρό κοινωνικό περιβάλλον, διαδικτυακή πορνογραφία, αλλά κυρίως παντελής έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση. 

 

 

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι ισχυρισμοί του για την κατηγορία του βιασμού -  Κοινωνία | News 24/7
Σεσημασμένος εδώ και 30 χρόνια.. Μέχρι και διευθυντή του Εθνικού μας Θεάτρου τον έκαναν!

           


             Ευρύ το φάσμα της σεξουαλικής αγωγής

     

 

     Μόλις πέρυσι, ξεκίνησαν στη χώρα μας δειλά και πιλοτικά σε κάποια μόνο σχολεία, ορισμένα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής. Αυτές τις μέρες, κάτω από τον ορυμαγδό καταγγελιών για  σεξουαλικά εγκλήματα, η κυβέρνηση ανάγγειλε την επέκταση των μαθημάτων αυτών και στα υπόλοιπα σχολεία, αν και καταγγέλεται, ότι πρόκειται για ατελή και αποσπασματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι είναι ανάγκη να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, θάρρος, προσοχή και σεβασμό στα παιδιά, να τα ακούσουμε επίσης. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο σχολείο και στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και αργότερα, εργασιακή καθημερινότητά τους. Η σεξουαλική αγωγή δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά πολυδιάστατη, αφού περιλαμβάνει θέματα:

 

- κατανόησης του ανθρωπίνου σώματος και του φύλου

 

- σεξουαλικής και αναπαραγωγικής λειτουργίας

 

- διαπροσωπικών σχέσεων και ισότητας των φύλων


- σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης

 

- σεβασμού της διαφορετικότητας 


  

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: «Καίνε» τον 19χρονο τα αποτυπώματα στο σίδερο –  EVROS NEWS
Υπόθεση Τοπαλούδη, ένα ειδεχθές σεξουαλικό έγκλημα που συντάραξε

 

               

                   Συχνότητα και στατιστικές που τρομάζουν...

 

 

      Είναι θλιβερό, αλλά έχουμε σχεδόν συνηθίσει(!) να διαβάζουμε συνέχεια για αποπλανήσεις, αιμομιξίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις από τρίτους, αλλά και από τους ίδιους τους γονείς. Ποιός δε θυμάται τον παιδεραστή - γυμναστή της Κρήτης, που ασελγούσε ανενόχλητος για μεγάλο διάστημα σε εφήβους (μόνο τα καταγγελθέντα περιστατικά, 80), χωρίς να υπάρξει αντίσταση, αφού τα παιδιά καμμία ενημέρωση δεν είχαν ούτε επικοινωνία με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα, καθότι ταμπού. Και τόσα άλλα περιστατικά.... Ιδού μερικές στατιστικές: 


- 32% των Ελλήνων θα δικαιολογούσαν σεξ χωρίς συγκατάθεση, δηλαδή το βιασμό, αν το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν περπατούσε μόνη τη νύχτα ή αν είχε πολλούς  συντρόφους.


- Ο αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Υπολογίζεται, ότι γίνονται περίπου 150.000 αμβλώσεις ετησίως, ενώ το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών! 


- Το 70% των νέων δε χρησιμοποιεί προφυλάξεις


- Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητριών του λυκείου αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες του γυναικείου σώματος

 

 

Μέχρι πρότινος, άκαρπες οι προσπάθειες για σεξουαλική αγωγή στην Ελλάδα                          

 

 

   

      Για α' φορά το 2001, έγινε απόπειρα να εισαχθεί το μάθημα, αλλά τεράστια η αντίδραση γονέων και καθηγητών, ενώ η Ένωση Κληρικών Ελλάδος αφόρισε το βιβλίο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Το 2009 β' απόπειρα με νέο βιβλίο. Όμως, συντηρητικοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έστειλαν και αυτό το βιβλίο στις αποθήκες, υποστηρίζοντας ότι θα αφυπνίσει πρόωρα τους ανυποψίαστους μαθητές...



                           Τί γίνεται σε άλλες χώρες 

 

 

      Η σεξουαλική αγωγή έχει ενταχθεί στις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος προ πολλού στην Ε. Ε., δηλαδή ξεκινάει από το Δημοτικό ακόμα. Ενδεικτικά:


- Στη Γερμανία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έγινε υποχρεωτικό στα σχολεία από το 1968. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από  το 1970


- Στην Ολλανδία ξεκινά από την ηλικία των 11, στη Φινλανδία από το νηπιαγωγείο, στη Μ. Βρεττανία από τα 11, στη  Γαλλία από τα  6. 


-Στην Ιταλία υπάρχει ως μάθημα, αλλά προαιρετικό, λόγω αντιδράσεων της Καθολικής Εκκλησίας.


- Ακόμα και στην Κύπρο, παρά τα προσκόμματα της Εκκλησίας, από το 2002 άρχισαν  πιλοτικά προγράμματα για παιδιά 14 έως 15 ετών και τώρα το μάθημα σεξουαλικής αγωγής αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών.

 

 

      Πλέον, ένα είναι βέβαιο. Έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σημαίνει μείωση των σεξουαλικών αδικημάτων. Λιγότερα θύματα αλλά και λιγότερους θύτες.  

 

 

 

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/ellada/147492_sexoyaliki-agogi-mathima-poy-den-egine-pote-edo-kai-50-hronia-sta-sholeia

huffingtonpost.gr, schooligans.gr, vice.com, tanea.gr, ejournals.epublishing.ekt.gr

  https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-e-sexoealike-ayoye-den-didasketai-sta-scholeia-kai-kapoioi-exakoloethoen-na-kokkinizoen_gr_5e2b50bac5b67d8874b188ec

  https://www.iefimerida.gr/news/173706/%CF%83%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-14-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%AE%CE%B2%CE%BF%CF%85

 https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/321283_i-sexoyaliki-agogi-de-tha-ftasei-oyte-ayti-ti-fora-stis-taxeis-kai-na-giati


 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου