Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

"Πριν το χάραμα μονάχος", του Γιάννη Παπαϊωάννου

 

 

 

                    

 

 

      Εξαιρετικό ερωτικό ρεμπέτικο του 1947, από τον σπουδαίο Γιάννη Παπαϊωάννου, σε καταπληκτική διφωνία Οδυσσέα Μοσχονά και Στελλάκη Περπινιάδη. Οι στίχοι είναι του περίφημου Τσάντα (κατά κόσμον Χαράλαμπου Βασιλειάδη). Τον αποκαλούσαν έτσι, διότι αυτός ο μορφωμένος και πολύγλωσσος στιχουργός γυρνούσε τα στέκια των μουσικών κρατώντας ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους!

"Το "Πριν το χάραμα" είναι από τα πιο πολυτραγουδισμένα ρεμπέτικα. Έχει κυκλοφορήσει σε ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου, του Στέλιου Καζαντζίδη, της Νένας Βενετσάνου, του Νταλάρα κ. ά.
 
 
 
                                     Γιάννης Παπαϊωάννου
 
 
     Από τους μεγάλους του ρεμπέτικου, ήρθε πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, μαζί με τη μητέρα του, σε ηλικία 9 ετών. Ήταν ήδη από δύο χρονών ορφανός από πατέρα. Κατέληξαν στον Πειραιά, όπου για να επιβιώσει, έκανε αρχικά διάφορες δουλειές μέχρι να καθιερωθεί ως μουσικός (μαραγκός, ψαράς, οικοδόμος, ποδοσφαιριστής κ.ά).
 
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου αναβάθμισε το ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς στο ύφος του διακρίνει κανείς ένα αμάλγαμα καντάδας, μπάλου και μικρασιατικών ακουσμάτων, συχνά με έντονα βιωματικά στοιχεία. Θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του για πρώτη φορά το λεγόμενο «πρίμο σεκόντο» (διφωνία).
 
Στο πάλκο πρωτοανέβηκε το 1933. Στη σαραντάχρονη πορεία του έγραψε πάρα πολλά τραγούδια, περιόδευσε σε Ελλάδα και Αμερική και ανέδειξε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, μουσικών και τραγουδιστών. "Η Φαληριώτισσα", "Άνοιξε γιατί δεν αντέχω", "Ξανθιά μικρούλα", "Καπετάν Αντρέα Ζέππο", "Πριν το χάραμα", "Σβήσε το φως να κοιμηθούμε", είναι μερικά μόνο από τα διαχρονικά τραγούδια του που άφησε ως κληρονομιά.  
 
Έφυγε από τη ζωή το 1972,  στα 58 του χρόνια, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου