Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Καταγγελία κατά της Ελλάδας στη Χάγη, για κακομεταχείριση προσφύγων

 


      Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, συριακή οργάνωση δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσινγκτον, κατέθεσε φάκελο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καλώντας σε έρευνα κατά της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω κακομεταχείρισης των προσφύγων.
 
 
 
 
 Οι συνθήκες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο...
 
 
 
Το Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας για τη Συρία (Syria Justice and Accountability Center), καταγράφει μαρτυρίες και στοιχεία από βίντεο, με κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και εντός των υπερπλήρων κέντρων κράτησης. Σημειώνει περιστατικά με φρουρούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαμαρτυρίες προσφύγων και άθλιες  συνθήκες υγιεινής στις δομές.
 
Σύμφωνα  με το Associated Press, ο επικεφαλής της οργάνωσης αναφέρει, ότι αυτή είναι η πρώτη νομική υπόθεση κατά της Ε.Ε. για  κακομεταχείριση προσφύγων. «Εάν προχωρήσει αυτή η υπόθεση, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι ναι, έχετε καλές πολιτικές σε ορισμένες χώρες και σε άλλες όχι, όμως είστε υπόλογοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που προστατεύουν τους πρόσφυγες, όχι μόνο στις εσωτερικές κρατικές νομοθεσίες» υπογραμμίζει και ελπίζει η προσφυγή στο διεθνές δίκαιο να επηρεάσει την αλλαγή πολιτικής για όλη την Ε.Ε. , όχι μόνο την Ελλάδα. 
 
Η κακοδιαχείριση καταγράφεται από το Μάρτιο του 2016 και αναφέρεται, ότι υπάρχουν ντοκουμέντα με συμμετοχή στελεχών της Frontex, κάτι που συνάδει με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Frontex υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή της και επιμένει, ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στα χωρικά τους ύδατα. 
 
      Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου θα εξετάσουν την υπόθεση προτού αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν έρευνα, η οποία θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί. 
 
 
 

Πηγές: efsyn.gr, thepressproject.gr, in.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου