Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα, η δολοφονία του Τσε Γκεβάρα από τη CIA

 

 

             Radio La Calle on Twitter: "#EfeméridesEnLaCalle Un día como hoy de 1928  nació en Rosario, Argentina, Ernesto Rafael Guevara de la Serna, más  conocido como "Che" Guevara. Médico, político y uno de


 

      Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο Τσε Γκεβάρα, το σύμβολο των εξεγερμένων σε όλη την υφήλιο, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού με την υποστήριξη της CIA, σε ηλικία 39 ετών.

 

 

:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Πηγή: www.lifo.gr

              

 

      Εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες χωρικών, στις 8 Οκτωβρίου  στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο, στα βουνά της Βολιβίας. Δόθηκε σκληρή μάχη και οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών  και οι σωματοφύλακές του. Ο Τσε τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι και συνελήφθη. Όπως θα υποστηρίξουν κάποιοι στρατιώτες, τους είπε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός». 

 

 

Η ιστορική ομιλία του Τσε Γκεβάρα στην Νέα Υόρκη (VIDEO) | Unblock
Από την ιστορική ομιλία του στον ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 1964, όπου μεταξύ των άλλων υπερασπίστηκε και την Κύπρο έναντι της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ!

 

 

Την επόμενη μέρα (9 Οκτωβρίου), ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή ήταν σαφής. Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει. Συνολικά 9 σφαίρες "τρύπησαν" τον Τσε, στο θώρακα και στο στήθος.

 

 

Che Guevara | Че Гевара | Olga | Flickr

 


  Το σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Βαγιεγκράντε, στη νοτιοανατολική Βολιβία. προκειμένου να επιδειχθεί η σορός στους εκπροσώπους του Τύπου και  τάφηκε σε άγνωστο σημείο. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση...

 

 

Σιμόν ντε Μποβουάρ: φιλόσοφος, αγωνίστρια, Γυναίκα - Monopoli.gr
Συνάντηση με τον Ζαν - Πωλ Σαρτρ και την Σιμόν ντε Μποβουάρ

 

 

Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997, κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα Κουβανών ιατροδικαστών και τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα, όπου τάφηκε με μεγάλες τιμές, στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα.

 

 
https://guevarista.files.wordpress.com/2012/12/mausoleum-che-guevara.jpg
Το μαυσωλείο του Τσε στη Σάντα Κλάρα της Κούβας

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου