Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο! Ευρήματα 2.600 ετών

 

 

 

  

 

      Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, την εύρεση 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων, που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια. 

 

 

 

 

Βρέθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που βρίσκεται 20 χλμ νότια του του Καΐρου, στην αριστερή όχθη του Νείλου. Το οροπέδιο Σακκάρα φιλοξενεί τουλάχιστον 11 πυραμίδες, μαζί με εκατοντάδες τάφους αρχαίων αξιωματούχων που κυμαίνονται από την Πρώτη Δυναστεία των Φαραώ (2920 π.Χ.-2770 π.Χ.) έως την Κοπτική περίοδο (395-642).

 

 

 

 

Αιγύπτιος αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε, ότι οι αρχικές μελέτες δείχνουν πως τα διακοσμημένα φέρετρα κατασκευάστηκαν για ιερείς, ανώτερους αξιωματούχους και την ελίτ από την Φαραωνική Ύστερη Περίοδο (664-525 π.Χ.). 

 

 

Ένας τάφος που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Σακκάρα, 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια του Καΐρου της Αιγύπτου, εμφανίζεται το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Η Αίγυπτος λέει ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 60 αρχαία φέρετρα σε ένα τεράστιο νεκροταφείο νότια του Καΐρου. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι τουλάχιστον 59 σαρκοφάγοι βρέθηκαν σφραγισμένοι με μούμιες που είχαν θαφτεί σε τρία πηγάδια πριν από 2.600 χρόνια. (Φωτογραφία AP / Mahmoud Khaled)

 

 

 

Βρέθηκαν επίσης 28 αγαλματίδια του Ptah-Soker, του κύριου θεού της νεκρόπολης Σακκάρα και ένα υπέροχα σκαλιστό χάλκινο αγαλματίδιο ύψους 35 εκατοστών του θεού Nefertum, επικαλυμμένο με πολύτιμους λίθους.

 

 Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020 - Βρέθηκαν 59 σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα

 

 

Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους, οι οποίοι έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα. 

 

 


 

 

Θεωρείται πιθανό, πολλές σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος...

 

 

 

 

 

      Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού πρόσθεσε, ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι δήλωσε, ότι είναι πολύ υπερήφανος,για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».


 


 

 

 

 Πηγή: ert.gr, tovima.gr, texnologia.net

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου