Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά

 

 

Milk or Alternatives for Toddlers | Happy Family Organics

 

 

      Τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικού καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα του Trinity College του Δουβλίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα επιστήμης των τροφίμων, Nature Food. Έχει παρατηρηθεί, ότι τα μωρά στην Αφρική και στην Ασία εκτίθενται λιγότερο στα μικροπλαστικά, ενώ εκείνα στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική  και Αυστραλία περισσότερο. 

Ο λόγος είναι το πολυπροπυλένιο, με το οποίο κατασκευάζονται τα μπιμπερό, εξαιτίας του οποίου, απελευθερώνονται - ανάλογα με το μπουκάλι -  κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος, από 1,3 έως 16,2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο, καθώς επίσης τρισεκατομμύρια μικρότερα νανοπλαστικά! Μάλιστα, όσο πιο ζεστό είναι το υγρό, τόσο αυξάνονται τα μικροπλαστικά. 

Στην έρευνα μελετήθηκαν δέκα διαφορετικά είδη μπιμπερό, που είτε ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο είτε περιείχαν τμήματα από αυτό. Αν και ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει την αποστείρωση του μπιμπερό σε βραστό νερό και την ανάμιξη της «φόρμουλα» με ζεστό νερό σε ελάχιστη θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου, ώστε να μειώνεται η ποσότητα βακτηρίων, όμως σύμφωνα με τη μελέτη, οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία και το μηχανικό στρες κατά το δυνατό κούνημα του μπιμπερό, μπορεί να οδηγήσουν σε απελευθέρωση μικροπλαστικών.

Το πολυπροπυλένιο αποτελεί το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο πλαστικό στην προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Μικροπλαστικά έχουν μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε θαλασσινά, λαχανικά, αλάτι, καθώς και ποτά-αναψυκτικά μέσα σε πλαστικό μπουκάλι. 

Ο καθηγητής Τζον Μπόλαντ της Σχολής Χημείας του Trinity College δήλωσε, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών στην υγεία των βρεφών, όμως πρέπει οι αρμόδιοι να επαναξιολογήσουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία του γάλατος φόρμουλα, όταν γίνεται χρήση πλαστικών μπιμπερό. Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, προτείνουν η αποστείρωση του μπιμπερό με βραστό νερό να γίνεται σε μη πλαστικό σκεύος (π.χ. γυάλινο ή από ανοξείδωτο χάλυβα), το ίδιο και η προετοιμασία του ζεστού νερού και του βρεφικού γάλακτος.

 

 

Πηγές:

https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/19/bottle-fed-babies-swallow-millions-microplastics-day-study

https://www.lifo.gr/now/tech_science/300072/ereyna-ta-mora-poy-taizontai-me-mpimpero-katapinoyn-ekatommyria-mikroplastika

https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/265027_ekatommyria-somatidia-plastikoy-katapinoyn-ta-mora-apo-ta-mpimpero


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian Πηγή: www.lifo.gr

2 σχόλια:

  1. Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση, που ο Π.Ο.Υ. προτείνει απλώς τρόπους για να μειωθεί η επικινδυνότητα των πλαστικών μπιμπερό, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την αξία του θηλασμού!!! Ούτε καν για τη λύση άλλου ασφαλέστερου υλικού, από γυαλί, ανοξείδωτο κλπ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα έχουν να πουν για τα πλαστικά και όμως παντού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή