Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Δήμαρχος Ιωαννίνων ο Μωυσής Ελισάφ





Αποτέλεσμα εικόνας για Μωυσής Ελισάφ,       Ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι ο πρώτος Έλληνας Εβραίος που εκλέγεται Δήμαρχος. 

 

 

Επικράτησε έναντι του σημερινού δημάρχου Θ. Μπέγκα με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας περίπου. Ο Μ. Ελισάφ έχει διατελέσει επί 17 χρόνια πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και είναι μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Η εκλογή του, που ασφαλώς οφείλεται στην προσωπικότητα, στην όλη διαδρομή του και στη θετική αξιολόγηση της συμμετοχής του  στα κοινά, σηματοδοτεί συγχρόνως μια αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία ακόμα και σήμερα.   

Προέρχεται από τους Ρωμανιώτες (ελληνόφωνους)  Εβραίους των Ιωαννίνων, που αριθμούσε το 1944, 2000 άτομα. Σχεδόν όλοι  αφανίστηκαν, όταν οι Γερμανοί κατακτητές τούς μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπιρκενάου. Σήμερα έχουν εναπομείνει στην πόλη μόνο 50 άτομα από την παμπάλαια και άλλοτε ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα... 

 

Μια χαρακτηριστική δήλωση του Μωυσή Ελισάφ, μετά την εκλογή του:

 

«Η πατρίδα μας είναι μια σύγχρονη, ανοιχτή κοινωνία και η εκλογή μου αποδεικνύει, ότι καταρρίπτουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αυτό αποτελεί  ύψιστη τιμή για μένα και αυξάνει τις ευθύνες μου απέναντι στην πόλη, στις παραδόσεις της και στην Ιστορία».

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου