Σπίτι στην Αμοργό, έργο του Ιάννη Ξενάκη

Έργο μιας σημαντικής φυσιογνωμίας του 20ού αιώνα, ενός αναγεννησιακού ανθρώπου, πρωτοπόρου συνθέτη και αρχιτέκτονα, του Ιάννη Ξενάκη (1922 – 2001), είχε σχεδιαστεί το 1966, για τον Γάλλο συνθέτη François-Bernard Mâche.
Αποτελεί ένα τελείως προσωπικό και πρωτότυπο δείγμα αρχιτεκτονικής, που παραλλάσσεται ανάμεσα στο άνυδρο τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Κατανέμεται σε πέντε λευκούς ξεχωριστούς όγκους, έναν για κάθε αυτόνομη μονάδα - δωμάτιο.

Συναντάμε πρωτοποριακά γραμμικά ανοίγματα διαφορετικού μεγέθους και καμπυλότητας, αλλά και οικεία χαρακτηριστικά: Χαμηλή ξύλινη εξώθυρα, πέτρινα σκαλοπάτια, κληματαριά ανάμεσα στην ξερολιθιά και τους ασβεστωμένους τοίχους, πεζούλι και μαρμάρινο χτιστό τραπέζι...
Αναλυτική παρουσίαση του έργου, εδώ:
http://www.greekarchitects.gr/Το σπίτι του Καζαντζάκη στην Αίγινα
Το 1936 θεμελιώνεται το σπίτι, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασίλη Δούρα (1904-1981). Ιδιαίτερα μοντέρνο και προχωρημένο για την εποχή του, με κύριο στοιχείο, την απλότητα στη διαμόρφωση των όγκων και το μεγάλο οριζόντιο άνοιγμα για τη θέα. Βρίσκεται στη θέση "Λιβάδι", δίπλα στη θάλασσα, περιστοιχισμένο από φραγκοσυκιές και αθάνατα.
Ήταν ακόμη ημιτελές όταν εγκαταστάθηκε το ζεύγος Καζαντζάκη και μάλιστα ολοκληρώθηκε με προσωπική τους εργασία και με τις οδηγίες του ίδιου του Καζαντζάκη. Έμειναν εκεί μέχρι το 1946 και φιλοξένησαν δεκάδες φίλους τους. Ανάμεσά τους, σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Σικελιανός, ο Πρεβελάκης, ο Κακριδής κ. ά. Στο σπίτι της Αίγινας, ο Καζαντζάκης θα συγγράψει και μεγάλο μέρος του έργου του.
Η οικία Λαναρά στην Ανάβυσσο, του Νίκου Βαλσαμάκη
Κτίστηκε το 1961 και βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου της Αναβύσσου. Ορίζεται από δύο πολύ λεπτές πλάκες μπετόν χωρίς δοκάρια, με εντυπωσιακούς προβόλους και ανάμεσά τους μεγάλες επιφάνειες γυαλιού. Πρόκειται για κορυφαίο δείγμα μοντερνισμού και αφαιρετικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου