Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Όταν η θάλασσα παίζει ...μουσικό όργανο!




Το θαλάσσιο μουσικό όργανο της Κροατίας




       Βασισμένο  στην αρχαιοελληνική ύδραυλη είναι το τεράστιο θαλάσσιο όργανο, που βρίσκεται στις αδριατικές ακτές της Κροατίας και συγκεκριμένα στην πόλη Ζαντάρ. 
Αποτελείται από ένα σύστημα σωληνώσεων που παράγει ήχο από τον αέρα που διοχετεύουν τα κύματα της θάλασσας! Το όργανο (Morske orgulje) εκτείνεται κατά μήκος ενός μετώπου εβδομήντα μέτρων και παράγει διαφορετικούς ήχους, ανάλογα με τον κυματισμό ή αν περνά ένα σκάφος από την περιοχή, το οποίο σπρώχνει περισσότερο νερό στους σωλήνες. 






Αν και εξωτερικά φαίνεται μια απλή κατασκευή, όμως τα ανοίγματα στα σκαλοπάτια οδηγούν σε θαλάμους που συνδέονται με 35 σωλήνες – αυλούς. Οι γλυκείς ήχοι που παράγονται, αποτελούν τρανό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, φύσης και ανθρώπου...

Το έργο ξεκίνησε 2004, όταν η Δημοτική Αρχή του Ζαντάρ ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Nicola Basic να αναβαθμίσει αισθητικά την προκυμαία. Εκείνος εμπνεύστηκε από την αρχαία ύδραυλη και κατασκεύασε το θαλάσσιο όργανο, που εγκαινιάστηκε το 2005 και πλέον το απολαμβάνουν επισκέπτες και κάτοικοι. 






Θεωρείται ιδανικός τόπος για να απολαύσει κανείς από τα σκαλοπάτια, το ηλιοβασίλεμα πάνω στα κύματα και τη θέα  ενός γειτονικού νησιού, ακούγοντας συγχρόνως  τις μουσικές συνθέσεις που παίζει η ίδια η θάλασσα...

      Το 2006, το θαλάσσιο όργανο στο Ζαντάρ της Κροατίας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου (European Prize for Urban Public Space).


 




Πηγές: unblock.gr, e-daily.gr, publicspace.org





3 σχόλια:

  1. Σιγά! Εμάς ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου, μας ετοιμάζει στην παραλία, γιορτή της σαρδέλας, λευτέρη πανταζή σε λίγο κοντά μας κλπ. κλπ. Αυτό δεν είναι αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λούτσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουμε ανάγκη εμείς ύδραυλη και τα τέτοια.Αφού εκτός από τα πανηγύρια των δήμων πάνω στις παραλίες, στην Ελλάδα διαθέτουμε και μόνιμη μουσική υπόκρουση: Παντού νυχτερινά κέντρα δίπλα στο κύμα. Πολιτισμός!

      Διαγραφή
  2. Όταν οι Κροάτες κάνουν πολιτισμό, εμείς είμαστε ....στα δέντρα!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή