Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι Έλληνες επενδύουν ακόμη, σε κομμωτήρια και καφετέριες!







      Οι Ελληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, παρά στην καινοτομία και στις εξαγωγές! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μία επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το παραγωγικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χώρες, όπως η Ελλάδα,  που κατέφυγαν σε Μνημόνια, προχώρησαν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και πραγματοποίησαν εσωτερική υποτίμηση, θα περίμενε κανείς να παρατηρηθεί σημαντική μετατόπιση επενδύσεων από τους παραγωγικούς κλάδους. Όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ένδειξη αυτή δεν είναι ενθαρρυντική, αλλά παραδέχονται ότι μια σειρά από παράγοντες δεν άφησε την Ελλάδα να μεταβεί σε ένα πιο παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο, όπως:

1) Η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης

2) Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση εξαιτίας των προγραμμάτων διάσωσης, με συνέπεια οι ελληνικές επιχειρήσεις να μη μπορούν να «βγουν» εύκολα στις αγορές, αφού δεν είχαν τις εγγυήσεις ή τις αποκτούσαν πολύ ακριβά..

3) Η σημαντική συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των εξαγωγέων, λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και της πτωτικής πορείας της εξωτερικής ζήτησης.

4) Η απότομη αύξηση της ανεργίας και η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης, που δεν άφησαν περιθώρια για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου ή γνώσης, όπως είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, νανοτεχνολογίας κ.λπ.

Ο νέος άνεργος χρειαζόταν κάτι «γρήγορο και εύκολο» για να βγάλει τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, οι εξαγωγές, η νανοτεχνολογία, η υψηλή τεχνολογία και γενικότερα οι λεγόμενοι παραγωγικοί κλάδοι απαιτούν επενδύσεις, εκπαίδευση και αρκετό χρόνο....

 

Πηγή:kathimerini.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου