Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Θεαματική ανάπτυξη στην Ισλανδία μετά από τη σκληρή στάση προς τους δανειστές





       «Τα χρέη των τραπεζών ούτε είναι ούτε θα γίνουν ποτέ δημόσιο χρέος!» δηλώνει απερίφραστα στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σ. Γκουνλόιγκσον. Η ισλανδική κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να «χρυσώσει» τους ξένους κερδοσκόπους που έδωσαν τα λεφτά τους στους απατεώνες Ισλανδούς τραπεζίτες που χρεωκόπησαν. 

Βρετανία και Ολλανδία προσπαθούν να εκβιάσουν την Ισλανδία για να πληρώσει και ήδη κατέθεσαν αγωγή εναντίον της, με την οποία ζητούν… 5 δισεκατομμύρια δολλάρια για χάρη των κερδοσκόπων. «Δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα γιατί δεν υπήρχε κρατική εγγύηση για τα δάνεια αυτά» δήλωσε απαθής ο Ισλανδός πρωθυπουργός.

«Κύριο μέλημα της κυβέρνησής μας είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους » ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Αναστατώθηκε ο ΟΟΣΑ, όταν προ τριμήνου η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι το 7% του ΑΕΠ της χώρας θα διατεθεί για να προστατευθούν οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες, οι οποίες πλέον είναι όλες κρατικές.
Η κυβέρνηση που προστατεύει τα σπίτια των πολιτών και φυλακίζει  τραπεζίτες, ως οικονομικούς απατεώνες, δεν είναι αριστερή, αλλά έχει κεντροδεξιό πρωθυπουργό που κυβερνά σε συνασπισμό με τη Δεξιά και έχει κύριο στόχο να μειώσει τη σημερινή ανεργία του… 4,2% στο 2%!!! 

Η ισλανδική οικονομία ήδη αναπτύχθηκε 3% το 2013. Τετραπλασιάστηκαν (σε υποτιμημένες κορόνες) τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ αυξήθηκαν τα κέρδη από την αλιεία κατά 60% και από το αλουμίνιο κατά 25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2012. 

        Είναι γεγονός, ότι οι Ισλανδοί δε ζουν καλύτερα σήμερα από όσο ζούσαν πριν από την κρίση, αλλά πιο φτωχικά και πιο δύσκολα. Έχουν όμως όλοι δουλειά και ανορθώνουν όλοι μαζί την οικονομία της χώρας τους πραγματικά, όχι κατά φαντασίαν, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη τους.

 

Πηγή:

Το άρθρο του Γώργου Δελαστίκ, που δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, στο seisaxthia.wordpress.com και inprecor.gr


 


 

2 σχόλια:

  1. Ήταν σίγουρα σημαντικό για τους Ισλανδούς ότι δεν είχαν ευρώ, όμως αυτή η χώρα που είναι πολύ μικρότερη από την Κύπρο, κράτησε σκληρή στάση στους δανειστές και κυρίως είχε πρόγραμμα με συγκεκριμένη στόχευση, πράγμα που εδώ δε συμβαίνει. Και το σημαντικότερο: Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση έπαθε πανωλεθρία στις εκλογές, επειδή κρατούσε ενδοτική στάση απέναντι σε Ολλανδούς και Άγγλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμμιά σχέση με μας. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν ευρώ. Έχουμε και άλλες διαφορές.
    Οι Ισλανδοί είναι περήφανοι, ορθολογιστές και καλλιεργημένοι. Η χώρα τους έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό έκδοσης και ανάγνωσης βιβλίων στον κόσμο!
    Είναι αξιοπρεπείς και δεν τρέχουν στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας για ελεημοσύνη και ζητιανιά.
    Προτιμούν να κάνουν δημοψηφίσματα και στις εκλογές να ρίχνουν όποια κυβέρνηση υπακούει τους ξένους δανειστές και ζητάει να πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή