Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για χρήση αποκλειστικά σπόρων πολυεθνικών











      Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε πριν λίγες μέρες, ομόφωνα, τροπολογία που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής μας   Κ ρ ί τ ω ν    Α ρ σ έ ν η ς,  η οποία υποχρέωνε τους  Ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών! Αντιτάχθηκε στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές και στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες δε θέλουν να προμηθεύονται σπόρους από το εμπόριο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και στη διατροφική ασφάλεια.

Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και η απαλλαγή δια παντός από τους «ανταγωνιστές» της (αγρότες, βιολογικούς κτηνοτρόφους, παραγωγούς παραδοσιακών σπόρων).

      Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είναι αισιόδοξος, λέγοντας ότι "σε λίγες ημέρες θα ‘μπλοκάρουμε’ οριστικά τη νομοθετική αυτή πρόταση, που έθετε σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους παραδοσιακούς σπόρους, επιβάλλοντας τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρώτη επιτυχία του ευρύτατου πανευρωπαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας στο θέμα των σπόρων εν μέσω μεγάλων πιέσεων από το λόμπι της βιομηχανίας σπόρων... Η επόμενη μάχη θα δοθεί στις 18 Φεβρουαρίου, όταν πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.  

 

 

Πηγή: tvxs.gr, kritonarsenis.gr, kathimerini.gr

 

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου