Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Εικόνα γενικευμένης εξέγερσης στην Τουρκία





    

 

      Για δεύτερη ημέρα σήμερα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  στην Κωνσταντινούπολη, που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές.  Α φ ο ρ μ ή   στάθηκε η βίαιη εκδίωξη από πάρκο της Κωνσταντινούπολης διαδηλωτών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

 

 

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασχίσουν τον δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία. Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας στις όχθες του Βοσπόρου. Στο Ταξίμ βρέθηκε το απόγευμα και ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

        Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.  Οι Τούρκοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν το  δ ι α δ ί κ τ υ ο   και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν και παράλληλα ζητούν βοήθεια από όλους τους ακτιβιστές των ξένων χωρών, να σταθούν στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αγκυρα, στη Σμύρνη και σε 10 ακόμη πόλεις!


                           Ανυποχώρητος ο Ερντογάν 

       Την ίδια ώρα, ανυποχώρητος εμφανίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα πως θα προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, παρά το κύμα διαδηλώσεων και ισχυρίστηκε, ότι τα σχέδια ανάπλασης χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την έξαρση των εντάσεων.

 

«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες». «Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

 


                       Σύγχυση με τον αριθμό των τραυματιών

      Επισήμως μέχρι στιγμής, οι σφοδρές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 79 τραυματίες, ανάμεσά τους ένας με εγκεφαλικό τραύμα. Η ροή των πληροφοριών είναι πάντως ελάχιστη και οι φήμες για 4 νεκρούς δεν επιβεβαιώνονται πλην οργιάζουν, ενώ ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

 

                                      Tα βαθύτερα αίτια 

     
       Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και συγχρόνως επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ,  αν και μετέτρεψε την Τουρκία σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη, χωρίς χρέος, με χαμηλή ανεργία και με έργα υποδομής, φαίνεται πως τα σοβαρά πλήγματα που επέφερε στο λεγόμενο "βαθύ κράτος" των κεμαλικών με φυλακίσεις στρατηγών και δικαστών, προκάλεσαν βαθύ ρήγμα στην κοινωνία. Τα γεγονότα θεωρούνται σαφής ένδειξη αντίδρασης αλλά και επίδειξης δύναμης του πληγέντος στρατιωτικού κατεστημένου. Κοινώς, η τάξη που παραγκωνίστηκε "τον περίμενε στη γωνία"...

Επίσης τεράστια δυσαρέσκεια υπήρξε από το φόβο σταδιακής ισλαμοποίησης της χώρας, ιδίως μετά την οξεία νεοσυντηρητική στροφή με απαγόρευση του δημοσίου ασπασμού, αυστηρότερα μέτρα κατά του αλκοόλ και του καπνίσματος. Οι αντίπαλοί του, του καταλογίζουν ακόμη, την πώληση περίπου της μισής κρατικής περιουσίας, αδιαφάνεια στα δημόσια έργα και αυταρχισμό. Θεωρείται η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι πιθανόν και η πολιτική του Ερντογάν έναντι του Ισραήλ και της Συρίας και οι σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, να έπαιξαν το ρόλο τους στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης. «Υπό το ΑΚΡ,  η Τουρκία αυτονομήθηκε από τους παραδοσιακούς υποστηριχτές της στον Λευκό Οίκο και το Τελ Αβίβ», συνάπτοντας στενότερες σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής. «Αυτό ερμηνεύεται υστερικά σαν "νέο-οθωμανισμός". Όμως πρόκειται απλώς για επιβεβαίωση της νέας δύναμης της Τουρκίας», γράφει ο «Guardian».






 

8 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .....εξαγεται σαν προκλησεις των Ελληνων.....για λογους αποπροσαν ατολισμου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα το βαθύ κράτος κάτι ετοίμαζε στον Ερντογάν, αλλά υπάρχει μεγάλη αντίδραση και από τους δυτικότροπους Τούρκους και περισσότερο από τους νέους για την επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης. Αυτοί δεν έχουν σχέση με μουσουλμανισμό και δεν είναι λίγοι. Ο Ερντογάν είναι μεν ήπιος ισλαμιστής, αλλά τελευταία κυβερνάει αλαζονικά. Όσο για μας, ας πάρουμε καλύτερα ένα παράδειγμα αγωνιστικότητας τουλάχιστον. Ναι, από τους Τουρκαλάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τουρκια εχει μια ιδιορυθμη παραδοση.Το κοσμικο κρατος το εκπροσωπει ο στρατος και οι Κεμαλιστες.Αυτο ομως ειναι και ΤΟ αυταρχικο κρατος, με πολλες συνταγματικες εκτροπες στο προσφατο παρελθον.Ο νεοωθομανισμος του Νταβουτογλου αγγαλιασθηκε απο τον νεοισλαμισμο του Ερντογαν. ΕΤΣΙ, ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ,εχουν αναγκαστικα γινει εν μερει ,το χερι του στρατου.ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ.....ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ σε κρισιμη γεωγραφικη θεση ,με συνορα με εμπολεμες χωρες,της Μ.Ανατολης και πολυ λεπτες ισορροπιες με Ισραηλ ,Ιραν ,ΣΥΡΙΑ.κλπ κλπ
    Τα πραγματα ειναι πολυ πολυπλοκα,ως προς το ποιος εκπροσωπει τι, ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ και δεν ειναι καθολου ευκολο να.... ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ απο την συγκρουση ΙΣΛΑΜ -ΣΤΡΑΤΟΥ.Θεος φυλαξει δηλαδη ΑΠΟ ΤΗΥΝ ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ.Εμεις πρεπει να εχουμε ψυ χραι μι α.Ο στρατος,το πρωτο που θα κανει ειναι να δημιουργησει ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.Αφηστε λοιπον τις τσαμπα μαγκιες και τις αγωνιστικοτητες, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ...ΛΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΖΗΛΟ...ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους θαυμάζω που αντέδρασαν και μάλιστα όχι τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά για περισσότερη δημοκρατία! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται απίστευτο, αλλά σχεδόν όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος των εξεγέρσεων: Η αλαζονεία Ερντογάν και η έλλειψη Δημοκρατίας!
      Τα γεγονότα στην Τουρκία έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετούς πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα και κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά, που ανησυχεί μήπως αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για μας. Το κλίμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ελληνικό διαδίκτυο για τις εξεγέρσεις προβληματίζει...


      Διαγραφή
  5. Ολη η μεση Ανατολη ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΡΙΡ,αγωνιζεται για ελευθερια ,απλως η ελευθερια σε αυτες τις χωρες, δεν ειναι η ελευθερια της Ευρωπης...ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ.Αξιοθαυμαστο μεν που αντιδρουν ,αμφιβολο δε ΤΙ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ.Εγω δεν θα ηθελα την ελευθερια της Αιγυπτου πχ....ουτε αυτη που ηρθε στο ΙΡΑΚ ,ουτε αυτην που θα επακολουθησει μαλλον στην Συρια.ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ..ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΡΙΖΙΚΑ.Μην ξεχνατε οι ΜΟΥΛΑΔΕΣ ΣΤΟ Ιραν ηρθαν με λαικη επανασταση .ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ...ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΖΕΙ ΕΚΕΙ.....Ασε Ιορδανια,Συρια ,Μαροκο,η ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ ΤΟΥΡΚΙΑ....Αλλοι πολιτισμοι αλλα ΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.Το γεγονος θα εχει αντικτυπο ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ,οι νοουντες νοητωσσαν,ηρθε και η Εγγλεζικη οδηγια,Στην οικονομια γενικως,και κυριως στην σχεση με την Ελλαδα.Θαυμαστε τους λοιπον τωρα, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΥΧΕΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, γιατι στην φαση που ειμαστε και που ΗΡΘΑΜΕ, δεν μας παιρνει......ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ, ΑΛΛΑ Η ΦΡΟΝΗΣΗ ΛΕΕΙ.... ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ....ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΦΑΝΗ ....ΗΡΩΙΚΑ...να βλεπουμε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, απαγορευεται το τσιγαρο και τηρειται.Απαγορευεται η πωληση αλκοολ,ακομα και η μπυρα ,απο ψιλικατζιδικα καισυγκεκριμμενες ωρες,στα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΜΠΑΠΑΤΖΙΔΙΚΑ ΔΕΝ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ,απαγορευεται το φιλι δημοσια,εκατονταδες δημοσιογραφοι ειναι φυλακη,οι συγκεντρωσεις και διαδηλωσεις ειναι σχεδον παρανομες....ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ .....ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟς ΕΡΝΟΓΑΝ.Εγω οταν προσφατα ειδα σε εθνικο εορτασμο τις τρεις πρωτες κυριες ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΧΕΡΙΑ....ΕΕΕΕΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ..ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ...ΑΛΛΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ,αυτο οφειλουμε να το καταλαβουμε ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ,για να μην δημιουργουνται ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ...ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ σαν το ρεζιλι με τα αρχαια αγαλματα που στειλαμε και τα κουκουλωσαν....
    Επιμενω ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ..ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.Δεν ειναι κοινα αιτουμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ,ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ,Βλεπουν τα προσφατα γεγονοτα στην χωρα τους ,απο ξενα και ελληνικα καναλια.Τα τουρκικα, μετεδιδαν ΜΟΝΟΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ......Περι αυτης της ελευθεριας μιλαμε, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.Την ιδια ωρα ,με ρωτησαν για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ...Ετσι την εμαθαν και οι Τουρκοι...και καταλαβαν εκπληκτοι πως ειναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΜΗΘΟΥΝ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ?

    ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΟΜΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.....ΟΧΙ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ.Η Τουρκια σε επιπεδο ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ,ειναι πολυ δυτικη,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Αυτο ειναι η Κεμαλικη κληρονομια ,ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.Η Τουρκικη Ανατολη,οπου ο Ερντογαν εχει μεγαλη ισχυ ακομα ,ειναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ...ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ. Τεραστια χωρα με ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ,Τουρκια δεν ειναι μονον ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ,ειναι και τα βαθη της Ασιας, που αν δεν τα επισκεφθει κανεις καιμεινει στα παραλια ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ.Μερικες περιοχες ειναι πολυ πιο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ απο αλλα ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.Δεν θα πονταριζα στην πτωση του Ερντογαν με τιποτα,ΟΜΩΣ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ,και ισως τον επηρεασει περισσοτερο απο την αρρωστεια του,στο πολιτικο του μελλον ,πολλω δε μαλλον, που αντιδρουν και οι μαλεβιτες περιπου 25% του πληθυσμου ,που μεχρι τωρα τον υποστηριζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή