Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Στην Παιανία, αφιέρωμα στο σπουδαίο αγιογράφο του 18ου αι. Γεώργιο Μάρκου. Η σχέση του με τα Μεσόγεια






      Παμμεσογειακό πολιτιστικό πολύπτυχο αφιερωμένο στον περίφημο αγιογράφο  του  18ου αιώνα Γεώργιο Μάρκου από την Αργολίδα, διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, υπό την αιγίδα των Δημάρχων:  Παιανίας Δημ. Δάβαρη, Κορωπίου Δημ. Κιούση, Μαρκοπούλου Σωτ. Μεθενίτη και Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου. 

Συμμετέχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστήμης και των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Ο συγγραφέας Κώστας Βαλέτας, ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Sherbrooke Καναδά Κων. Λαγουρός, ο Ν. Γιαννουκάκης καθηγητής του πανεπιστημίου Pittsburgh ΗΠΑ, ο πρέσβυς Δημ. Ηλιόπουλος, ο Wl. Kaczocha  καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Mickienicza της Πολωνίας και ο Γ. Φίλης Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 Το πρόγραμμα,  μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνει, έκθεση-φωτογραφικό οδοιπορικό της ζωγράφου Αμαλίας στα ναϊκά μνημεία των Μεσογείων όπου εργάσθηκε ο Γεώργιος Μάρκου, έκθεση εντύπων, χειρογράφων, φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων γύρω από την έκδοση «Γεώργιος Μάρκου ο Αργείος – Το μέγιστο της Αγιογραφίας Σχολειό στο 18ο αιώνα», ντοκυμαντέρ κλπ.       

                             

 

                                               Ποιός ήταν ο Γεώργιος Μάρκου

       Γεννήθηκε στο Άργος γύρω στο 1690. Έζησε και εργάστηκε στην Αττική,  αλλά επισκέφθηκε το Άγιον  Όρος και τη Βενετία. Τα σημαντικότερα έργα του είναι οι τοιχογραφίες της μονής Πετράκη και οι τοιχογραφίες του ναού της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. Στο εργαστήριο του Γεωργίου Μάρκου και των μαθητών του αποδίδονται οι τοιχογραφίες στο ναό του Αγίου Γεωργίου ή Αγίου Νικολάου στο Χωστό Γαργητού Αττικής και στο διακονικό της μονής Δαφνίου.

Στα   Μ ε σ ό γ ε ι α  αποτέλεσε δεσπόζουσα μορφή της αγιογραφίας ο Γεώργιος Μάρκου. Διακόσμησε με τους μαθητές του, το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, σειρά εκκλησιών, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές στην Κοίμηση Θεοτόκου στο Κορωπί (1732), στην Αγία Παρασκευή στο Μαρκόπουλο (1741-1751) και στον Άγιο Αθανάσιο στον Κουβαρά (1744). Θεωρείται επίσης έργο της σχολής του η τοιχογραφία του Αγίου Χαραλάμπους στο μεταβυζαντινό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στα  Σ π ά τ α (αριστερά).  Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τεχνοτροπικές τάσεις και οι εικονογραφικές ιδιαιτερότητες στις τοιχογραφίες σε πολλά μνημεία της εποχής, ενισχύουν την άποψη για την παρουσία "σχολής" του Γεωργίου Μάρκου στα Μεσόγεια. Στο έργο του, που δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε βάθος, διακρίνεται η τάση επιστροφής σε πρότυπα της κρητικής ζωγραφικής του 16ου αιώνα, αν και δε λείπουν στοιχεία από την τεχνοτροπία της Δύσης.

 

                      «Το ιερόν στη μελωδία του χρώματος»

 

                           Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, 7.30 μ.μ.

 

                   ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                      Αναπαύσεως 14, Πλατεία Δημοσθένους, Παιανία

          (www.euarce.com- E-mail: artcentr@otenet.gr-τηλ. 210-66.43.854)

 





Μονή Πετράκη. Καθολικό. Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Μονή Πετράκη. Καθολικό. Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος




 

 

 

Πηγές:

argolikivivliothiki.gr

Λεύκωμα ¨Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν",  έκδοση του συλλόγου "Οι φίλοι της Γνώσης",  Σπάτα 2010.

Το άρθρο της Αρχαιολόγου - Βυζαντινολόγου Ελένης Γκίνη - Τσοφοπούλου στην Ειδική Αρχειακή Έκδοση, "Μεσογαία" της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμένας  Αθηνών ΑΕ, έκδοση IDEA.ΑΕ,  Αθήνα 2001








3 σχόλια:

  1. Μπράβο σε σας για την ενημέρωση και μπράβο στους διοργανωτές! Είναι πολύ σημαντική μορφή της αγιογραφίας ο Γεώργιος Μάρκου. Κατά σύμπτωση σε λίγες μέρες στις 29 Ιουνίου είναι το πανηγύρι του στιφάδου στα Σπάτα και γιορτάζει ο Ναός με την τοιχογραφία που αναφέρετε. Ευκαιρία να την προσέξουμε. Ειλικρινά αισθάνομαι άσχημα που αγνοούσα τη σπουδαιότητά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε. Πραγματικά είναι καλή ευκαιρία να δει κανείς την τοιχογραφία του Γεωργίου Μάρκου στον Άγιο Πέτρο στα Σπάτα την ημέρα που γιορτάζει στις 29 Ιουνίου. Μια παλαιότερη ανάρτηση, σχετικά με το ναό και το πανηγύρι στα Σπάτα,εδώ:

      http://attikanet.blogspot.gr/2012/06/blog-post_28.html

      Διαγραφή
  2. Όλοι οι Δήμαρχοι των Μεσογείων συμμετέχουν, εκτός από το Δήμαρχο Σπάτων - Αρτέμιδας, που είναι απών, ως συνήθως. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός επίσης. Πού να προλάβουν οι άνθρωποι. Ασχολούνται συστηματικά με τα events των "πολιτιστικών" νυχτερινών κέντρων της παραλίας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή