Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Υπόθεση Μέρτεν και Κωνσταντίνος Καραμανλής










       Ο Ναζί  Μαξ Μέρτεν , ο επονομαζόμενος "χασάπης της Θεσσαλονίκης", υπεύθυνος για την εξολόθρευση 56.000 Εβραίων, συνελήφθη τυχαία το 1957 στην Αθήνα χάρη στην επιμονή και στον πατριωτισμό του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ανδρέα Τούση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, αλλά  η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το νόμο 4016/1959, τροποποίησε το ν.δ. 3933/1959  με αποτέλεσμα να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης. Αντίγραφα των δικογραφιών αποστέλλονται εις τας γερμανικάς αρχάς»!

 Ο Μέρτεν τη στιγμή της σύλληψής του

Με βάση τη διάταξη αυτή, ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1959 και απελάθηκε στη Γερμανία, για να εκτίσει εκεί την ποινή του. Όμως, τα γερμανικά δικαστήρια τον απάλλαξαν και ο  «δήμιος της Θεσσαλονίκης» αποδόθηκε λευκός στην κοινωνία....

 

 

 

                   Οι φοβερές αποκαλύψεις  του Μέρτεν

       




      Ο Μαξ Μέρτεν προκάλεσε τεράστιο σάλο λίγο αργότερα,  το 1960, όταν έκανε δηλώσεις στο Spiegel και στην εφημερίδα "Ηχώ του Αμβούργου", σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των   σ υ ν ε ρ γ α τ ώ ν   τ ο υ   κ α τ ά    τ η ν     Κ α τ ο χ ή,   περιλαμβάνονται:

            

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος  Καραμανλής, 

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκος Μακρής 

 

Η γυναίκα του Μακρή,  Δοξούλα

 

Ο υφυπουργός Αμύνης  Γ. Θεμελής 

 

 

Μακρής, Καραμανλής, Μέρτεν

 

Ανέφερε για τον Καραμανλή και το Δημήτριο (Τάκο) Μακρή, ότι  ήσαν έμμισθοι πληροφοριοδότες των αρχών κατοχής και πήραν αμοιβή από τις κατασχεμένες εβραϊκές περιουσίες για τις πληροφορίες που έδωσαν.

 

Ότι  η Δοξούλα Μακρή το γένος Λεοντίδου, που ήταν γραμματέας του στην Κατοχή, ήταν επίσης πληροφοριοδότης του και μάλιστα του είχε  χαρίσει τα Χριστούγεννα του 1942 ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες και αφιέρωση.

 

Ότι ο  Γ. Θεμελής ήταν επί κατοχής νομάρχης Πέλλης (το παραδέχθηκε και ο ίδιος), με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει ομήρους!  

 

Επίσης γράφτηκε στον γερμανικό τύπο χωρίς να διαψευσθεί, ότι ο Μέρτεν διέθετε φωτογραφίες - ντοκουμέντα και ανάμεσά τους  μία με τον Καραμανλή στην Αθήνα μπροστά σε μια Λάντσια στην οδό Κοραή...

 

 

 

Υπόθεση Μέρτεν
Ο Μέρτεν με το δικηγόρο του στη δίκη

 

      

      Ο Καραμανλής αρνήθηκε να μηνύσει το  Μέρτεν, παρά μόνο  ο  Θεμελής με τον Μακρή έκαναν μήνυση. Όχι όμως στη Γερμανία, όπως έπρεπε και το αξίωνε σθεναρά η αντιπολίτευση, αλλά στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ ήταν βέβαιο ότι με τον πανίσχυρο τότε Καραμανλή στην εξουσία ο Μέρτεν δε θα ξαναρχόταν και η έκβαση της δίκης ήταν αναμενόμενη, δηλαδή θα καταδικαζόταν, όπως και συνέβη φυσικά!

 

Με τη σύζυγό του το ΄59 ελεύθερος

 

 

 

                 Η εκκρεμότητα με τα πειστήρια του Μέρτεν 

 

 

      Το 1962, ο Θωμάς Υψηλάντης, πρέσβυς τον καιρό του σκανδάλου Μέρτεν στη Βόννη, αποκάλυψε δραματικές πτυχές κοινής ελληνογερμανικής διακυβερνητικής  επιχείρησης για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μέρτεν. Τελικά ο Ναζί παρέδωσε το φωτογραφικό του οπλοστάσιο περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960... Στην Αθήνα η κυβέρνηση ανάσανε. 

Πλέον,  με φόντο τη μυστική διπλωματία και τον Ψυχρό Πόλεμοπολλοί πρώην συνεργάτες των Γερμανών παρέμειναν στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού και  δεσπόζουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μέχρι σήμερα, αδιατάρακτα...

Τα πρόσωπα που κάποτε βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης Μέρτεν, μετά την καταδίκη του από ελληνικό δικαστήριο, συνέχισαν άσπιλα και αμόλυντα πλέον, τη δημόσια ζωή τους. Μερικά μάλιστα τα βλέπουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής στην Αθήνα, όπως π.χ. το υπουργικό ζεύγος ζεύγος Τάκου και Δοξούλας Μακρή:


 

                                    

                        

 

 

 

                                       Η σκοτεινή περίοδος της Κατοχής ...

 

 

       Πηχτό σκοτάδι καλύπτει πάντως το βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την Κατοχή. Η περίοδος αυτή, από τους επίσημους βιογράφους του, εξαντλείται σε δυο γραμμές.  Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι ασκούσε δικηγορία (τελείως αναπόδεικτο) και λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί, προσπάθησε να καταφύγει στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Είναι γνωστό,  πως όταν φάνηκε ότι οι Ναζί έχαναν πλέον τον πόλεμο, πάρα πολλοί δωσίλογοι προσπάθησαν να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, φοβούμενοι τις συνέπειες και προκειμένου να εξαγνιστούν. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο δωσίλογος κατοχικός Νομάρχης και μετέπειτα υφυπουργός του Καραμανλή Γ. Θεμελής, (αυτός που κατηγόρησε ο Μέρτεν), όταν ο πόλεμος είχε αρχίσει να κρίνεται υπέρ των συμμάχων, αλλά η Κυβέρνηση του Καΐρου εξέδωσε την υπ' αριθ. 3154/154/1-12-1943 διαταγή να απαγορευθεί η αποβίβασή του στην Αίγυπτο.

       Για την απόπειρα του "Εθνάρχη" να αποφασίσει ακριβώς λίγο πριν την Απελευθέρωση να κατευθυνθεί προς τη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε μόνο, ότι πρώτα έφτασε στην Τήνο, όπου οι αντάρτες ( προερχόμενοι από τον ΕΛΑΣ  Άνδρου)  τον φυλάκισαν 45 μέρες. Μετά κατάφερε να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας, όπου πάλι κρατήθηκε 35 μέρες από τους Βρεττανούς, ενώ η εξόριστη κυβέρνηση ήδη είχε επιστρέψει. 

Ο λόγος της κράτησής του από τις δυνάμεις της Αντίστασης, δεν αναφέρεται. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει να εξαχθούν συμπεράσματα....  





 Πέρασε νόμο για μη δίωξη εγκληματιών πολέμου και πολτοποίησε Αρχεία!          

        

 

       Όπως αναφέρθηκε, εξαιτίας της δύσοσμης υπόθεσης Μέρτεν, με το νομοθετικό διάταγμα 4016/1959, ο  Καραμανλής - μετά από έντονες πιέσεις του καγκελλαρίου Αντενάουερ - πέρασε τον περιβόητο νόμο με τον οποίο η Ελλάδα παραιτήθηκε από την περαιτέρω δίωξη των εγκληματιών πολέμου, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το  1975 όμως συνέβη κάτι ανήκουστο: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Στεφανάκης, προέβη σε μιά απίστευτη πράξη, που ούτε το καθεστώς των συνταγματαρχών ετόλμησε να κάνει.  Με υπουργική απόφαση  πολτοποιήθηκε το τεράστιο αρχείο του Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου το οποίο είχε ιδρυθεί το 1945, σε πλήρη περιφρόνηση της εθνικής  μνήμης και της ιστορικής αλήθειας !

Το "έγκλημα" αυτό έμεινε κρυφό τριάντα ολόκληρα χρόνια και έγινε αντιληπτό το  2005, όταν ιστορικοί αναζήτησαν τα αρχεία για την έρευνά τους.  

 

 

Εξ αριστερών του "Εθνάρχου" το alter ego  του, ο Τάκος Μακρής

 

        

 

             Τα αναπάντητα ερωτηματικά και οι συμπτώσεις

 

 

      Ο Καραμανλής στιγματίστικε πάντως και παρά τα σφοδρά πυρά  από την  αντιπολίτευση στη Βουλή που ζητούσε να χυθεί άπλετο φως, εξηγήσεις δε δόθηκαν και πολλά σημεία παρέμειναν σκοτεινά με πολλές  "περίεργες" συμπτώσεις. 

 

Συγκεκριμένα:

 

Ιδιαίτερα προκλητική και "δυσεξήγητη" η στάση του Καραμανλή,  που  ενώ δήλωνε αθώος, συνέχισε να έχει στην κυβέρνησή του, ως υφυπουργό Αμύνης το Γ. Θέμελη, δωσίλογο Νομάρχη της Κατοχής.

Ο επίσης κατηγορηθείς υπουργός του επί των Εσωτερικών Τάκος Μακρής,  σύζυγος της γραμματέας του Μέρτεν, Δοξούλας  Λεοντίδου, υπήρξε κυριολεκτικά το alter ego του "Εθνάρχη"  και μόνιμος συνεργάτης σε όλες τις κυβερνήσεις του.

 

Η Δοξούλα Μακρή είχε καταθέσει στη δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μέρτεν!

 

Εντελώς "συμπτωματικά" το 1963 στη δίκη των δολοφόνων του Γρηγόρη  Λαμπράκη, ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο γνωστός κατοχικός δωσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς, είχε  δικηγόρο υπεράσπισης τον Τάκο Μακρή...

 

Ο ηρωϊκός  Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  Α ν δ ρ έ α ς     Τ ο ύ σ η ς, διαπρεπής νομικός, υψηλού ήθους, εξαιτίας της σύλληψης του Μέρτεν,  δεν προήχθη από την Κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αναμενόταν, αλλά τοποθετήθηκε στη θέση του ο Κων/νος Κόλλιας,  ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χούντας...

 

Ο Ανδρέας Τούσης στην έδρα του Αρείου Πάγου

 

                   

                        Σάλος στον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο

 

 

       Το θέμα έλαβε διαστάσεις  στον παγκόσμιο τύπο. «Η Ελλάδα αμνηστεύει τους σφαγείς της» έγραψαν οι Τάιμς του Λονδίνου και φυσικά πήρε τεράστια έκταση στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής.
















                                  Τα θαρραλέα σκίτσα του Μπόστ

 

 

      Για την υπόθεση Μέρτεν, ο Μποστ έκανε μερικά αριστουργηματικά σκίτσα και είχε και το θάρρος να τιτλοφορήσει «Το λέφκομά μου», το άλμπουμ γελοιογραφιών που έβγαλε στο τέλος του 1960 (έχει επανεκδοθεί) βάζοντας στο εξώφυλλο (αναφερόμενος στη φωτογραφία -ντοκουμέντο του Μέρτεν), μια Λάντσια στην οδό Κοραή, με τον τίτλο «Λάντσια μετά Κωστή» - εννοώντας, υποτίθεται, το εστιατόριο Costi και όχι τον Καραμανλή, προκειμένου να αποφύγει δίωξη. Ένα από αυτά τα σκίτσα:




        Ο Μέρτεν στην κούνια είναι το «φονάζων πεδί» που φωνάζει «φωτολαφία!». Η μαμά-Καραμανλής προσπαθεί να το νανουρίσει και να το σκεπάσει με «κουβέρτεν» για να το κάνει να σωπάσει, ενώ ο μπαμπάς (ο υφυπουργός Γ. Θέμελης) ζητάει να έρθει το μπιμπερόν, που το φέρνει η νταντά-Κανελλόπουλος, ενώ η γνωστή φιγούρα του Μποστ ο Πειναλέων, σχολιάζει.

Η μια κουβέρτα είναι οι “κηβερνητικέ δηλόσεις”, η άλλη ο “κηβερνιτικός τύπος”. Το μπιμπερόν με το χυμένο γάλα, γράφει “γάλα ελλ. δικαστηρίων”, ενώ το άλλο που φέρνει η νταντά είναι η “ελληνική μήνυσις”. Η πετσέτα της νταντάς γράφει “Διάψεφσης”.

Το κείμενο της μπορντούρας λέει: Το πεδάκι μας ο Μέρτεν κάνει νάνι με κουβέρτεν κλπ!!

 

 

Σκίτσο του σπουδαίου Φωκίωνα Δημητριάδη, με θέμα πάλι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μέρτεν:



                                                        

                                                 

                                                                        Επίμετρο

                                 

                       

      Τελευταίως έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον ιστορικό και όχι μόνο,  για τη σκοτεινή περίοδο της γερμανικής κατοχής. Άλλωστε, όλο και περισσότερο εδραιώνεται η άποψη, ότι η  πολιτική και η οικονομική άρχουσα τάξη στη χώρα μας προέρχεται κατά βάσιν από την οικονομία της Κατοχής.*

Εκτός από την οικονομική ευρωστία που της προσέφερε η συνεργασία με τον κατακτητή, διαμόρφωσε το κατάλληλο ιδεολογικό υπόβαθρο και έστησε ανεξέλεγκτα τους δικούς της μηχανισμούς εξουσίας.

      Η σημερινή αναμφισβήτητη κατάρρευση του μεταπολεμικού μας κράτους έχει τις αιτίες της....

 

*Εξαιρετικές υπηρεσίες  προσέφερε στην έρευνα για την οικονομία της κατοχής, το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα,  "Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή" , εκδόσεις "Ερωδιός",  όπου φιγουράρει ένας μεγάλος κατάλογος επιχειρήσεων που θέριεψαν τότε και δεσπόζουν μέχρι σήμερα. Το βιβλίο έγινε μεν best seller, αλλά φυσικά αγνοήθηκε επιμελώς από τα ΜΜΕ.





Πηγές:

 

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43067060.html

http://www.sansimera.gr/articles/407

 http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/ypothesh-karamanlh-merten-1959-.html

 https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/27/pedi/

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mI9wrvZIWJ0J:www.tanea.gr/vivliodromio/%3Faid%3D4600627+&cd=2&hl=el&ct=clnk&client=ubuntu

http://underinformation.wordpress.com/2008/06/02/ethnarxis/ 

el.wikipedia.org/.../Συζήτηση:Κωνσταντίνος Καραμανλής

http://www.livepedia.gr/index.php

http://www.ebay.com/itm/1959-Press-Photo-Berlin-solicitor-Dr-Max-Merten-and-his-wife-/280978660561

 Ντ. Κρίτσα "Ω! Τί ζωή!", εκδόσεις Φερενίκη

taneaonline

Γιάννη Κάτρη:  "Η άνοδος του νεοφασισμού στην Ελλάδα", εκδόσεις Παπαζήση

Το υλικό από την εξαιρετική έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής "Το κουτί της Πανδώρας" του Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο, "Υπόθεση Μέρτεν" εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=EvkChekH-Gk   







Το βίντεο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που θα μείνει στη Ιστορία


  








     

      Ακόμα η Δικαιοσύνη δεν έχει επιληφθεί. Ακόμα....

 

 

 

 

Κρουαζιερόπλοιο φθάνει σε φιορδ χωρίς λιμάνι!


      Ένα  μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, το Queen Elizabeth, φθάνει μεν σε ένα νορβηγικό φιορδ, αλλά εκεί λιμάνι δεν υπάρχει για να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. 

Ιδού τί έκαναν οι Νορβηγοί: Κατασκεύασαν κινούμενη προβλήτα και έτσι αντί το πλοίο να πάει στην προβλήτα, πάει η προβλήτα στο πλοίο! 

Βέβαια, είναι γνωστό ότι η Νορβηγία είναι χώρα ιδιαίτερα οργανωμένη σε όλους τους τομείς. Όμως, αν και είναι  μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου (παράγει πετρέλαιο), με υψηλό βιοτικό επίπεδο και άριστες  κοινωνικές  παροχές,  δίνει μεγάλη σημασία στον τουρισμό της. Στο βίντεο παρατηρούμε, ότι τους τουρίστες υποδέχεται  παιδική μπάντα από το χωριουδάκι του φιορδ....

Ένα καλό παράδειγμα για αντίστοιχες λύσεις όταν δεν υπάρχει ακόμα λιμάνι ή είναι αδύνατο να γίνει,  στη δική μας ακτογραμμή....




.  

 

 

Πηγή:   http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5582.html#more

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Επίθεση από νεοναζί δέχτηκε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας



 

 

      Η φασιστική βία εξαπλώνεται όχι μόνο εναντίον των μεταναστών, αλλά και εναντίον οποιουδήποτε ασκεί το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας.  Ένας  πνευματικός άνθρωπος του τόπου μας , χτυπήθηκε πρόσφατα από ναζιστικά ανθρωποειδή:

 

        Απρόκλητη επίθεση από " φουσκωτό" με ξυρισμένο κεφάλι δέχτηκε, έξω από το σπίτι του, ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Όπως κατήγγειλε, ο άγνωστος τον έβρισε και τον χτύπησε, χωρίς να επιχειρήσει να τον ληστέψει....

Ο συγγραφέας δήλωσε βέβαιος,  ότι η υπόθεση συνδέεται με την πρόσφατη συμμετοχή του σε αντιρατσιστική εκδήλωση στον Άγιο Παντελεήμονα.

       «Είναι ανατριχιαστικό να παρακολουθείς αυτή την ατέρμονη τροχιά της βίας του νεοναζισμού που απλώνεται σαν φάντασμα πάνω απ’ την πόλη. Είναι που αυτό συμβαίνει γύρω μας και δίπλα μας, σε γνωστούς μας και άγνωστους ανθρώπους. Γίνεται, όμως, ακόμη πιο τρομακτικό όταν αυτή η βία αρχίζει να ακουμπάει με τα βρώμικα χέρια της όσους μέσα από το έργο τους επιμένουν να διατηρούν στο προσκήνιο τις μεγάλες αξίες του ανθρώπου. Στην προκειμένη περίπτωση το χτύπημα δεν αφορά μόνο τον Μένη Κουμανταρέα. Αφορά όλους εκείνους που επιμένουν να προτάσσουν τον εμπεριστατωμένο λόγο απέναντι στις άναρθρες κραυγές» σχολίασε.

 

 




Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μοιρολόϊ με κλαρίνο για τους άταφους νεκρούς του '40








                           ἔνθα σ᾿ ἔπειτα, ἄναξ, κέλομαι μνήσασθαι ἐμεῖο.

                           μή μ᾿ ἄκλαυτον ἄθαπτον ἰὼν ὄπιθεν καταλείπειν

                           νοσφισθείς, μή τοί τι θεῶν μήνιμα γένωμαι

                           ......ἐσσομένοισι πυθέσθαι...

                                                                (Λ της Οδύσσειας 74-75, ο Ελπήνωρ)

 

 

                                      Μετάφραση:        

     

                          παρακαλώ σε, ώ βασιλιά, θυμήσου με σα φτάσεις,

                          μη φύγεις κι άκλαυτο, άθαφτο μ' αφήσεις εκεί πέρα,

                          και γίνω αιτία να οργιστεί κανένας θεός μαζί σου

                          .....που κι οι μελλούμενες γενιές να με θυμούνται....



                                                
   

Οκτώ χιλιάδες άταφοι ήρωες του ελληνοαλβανικού μετώπου περιμένουν ακόμη…



     

      Η ταφή των νεκρών ήταν πανελλήνιος νόμος. Το 406 π.χ. οι Αθηναίοι στρατηγοί στην ναυμαχία των Αργινουσών, παρά την ένδοξη νίκη τους κατά των Λακεδαιμονίων καταδικάστηκαν σε θάνατο, επειδή δεν περισυνέλεξαν τους νεκρούς τους.

      Κάτι ανάλογο όμως δεν έγινε με τους Έλληνες νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους του 1940-41. Έτσι, οκτώ χιλιάδες νεκροί ήρωες έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στην Αλβανία. Το ελληνικό κράτος, αδιαφόρησε για αυτούς, τη στιγμή, που το ιταλικό κράτος, μερίμνησε και μετέφερε τους νεκρούς του από το 1962.

      Το άθλιο μεταπολεμικό μας κράτος  θεώρησε ότι το εθνικό μας χρέος εκπληρώνεται μόνο με παρελάσεις και πανηγυρικούς και σιωπά  για  το  διαρκές  ά γ ο ς   της μη ταφής των πεσόντων... 

 

 


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 75% για τους πλούσιους, στη Γαλλία





    

 

 

      Σε αντίθεση με την ατολμία τις ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει τους μεγιστάνες, αν και τις το υποδεικνύουν άπαντες από τον Σόϊμπλε και την Τρόϊκα μέχρι το ΔΝΤ ( που μεταξύ άλλων την ενημέρωσε για το καρτέλ  στα καύσιμα από Λάτση -  Βαρδινογιάννη, με αποτέλεσμα οι 'Ελληνες καταναλωτές να επιβαρύνονται 1 δις δολάρια το χρόνο) και ενώ η λίστα Λαγκάρντ ...πηγαινοέρχεται, οι Γάλλοι παίρνουν δραστικά μέτρα:

Το γαλλικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση για επιβολής φόρου  75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τον οποίο είχε προαναγγείλει ο Ολάντ προεκλογικά, παρά τις αντιρρήσεις της δεξιάς, ότι πρόκειται για "τιμωρητικό" μέτρο γιατί φορολογούνται υπερβολικά ελάχιστοι άνθρωποι, τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα είναι πολύ μικρά και "ασφαλώς θα οδηγήσει στη φυγή" ορισμένους φορολογούμενους.are 

 

 

                           Άγρια επίθεση από τον Καρλ Λάγκερφελντ!

 

     Εκτός από τον μεγιστάνα Αρνώ, που απείλησε να πάρει ...βελγική υπηκοότητα, ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε ακόμα έναν απρόσμενο εχθρό στο πρόσωπο του διάσημου σχεδιαστή της Chanel και πολλών άλλων οίκων, που τον κατηγόρησε πως καταστρέφει τη γαλλική οικονομία και δε δίστασε να τον καθυβρίσει  "ηλίθιο", σε συνέντευξη στο Marie Claire! Ο Καρλ Λάγκερφελντ δήλωσε επίσης, ότι ο Ολάντ "θέλει να τιμωρήσει τους πλούσιους" και ότι ουδείς θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει επενδύσεις".












Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μητροπολίτης Παύλος: Δεν μπορεί να είσαι και Χριστιανός και χρυσαυγίτης







Image result for μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος


       Επιτέλους συνέβη το αυτονόητο, να καταδικάσει ένας ιερωμένος τις ρατσιστικές καταδιώξεις και βιαιοπραγίες σε βάρος των συνανθρώπων μας μεταναστών εκ μέρους νεοναζιστικών ομάδων της  «Χρυσή Αυγής».

Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, οπαδός της αντίληψης ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει γνώμη και να την εκφράζει, είναι ο πρώτος ιεράρχης που «κατακεραύνωσε» το ακροδεξιό ντελίριο, δεχόμενος μέχρι απειλές....

 

     

 

 Συγκεκριμένα δήλωσε, μεταξύ άλλων:

 

Η «Χρυσή Αυγή» στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα». 

Τον Χριστό  η «Χρυσή Αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών. 

Ξεχάσατε το λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;» 

 Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος. ... Σύμφωνα λοιπόν με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός»;

Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου.

 

                  

            

 

                  Η Ιεραρχία είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση

 

      

      Τόνισε επίσης ότι η Ιεραρχία πρέπει  να τοποθετηθεί επίσημα για τις μορφές ρατσισμού που «ξεπήδησαν» στην ελληνική κοινωνία και τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα: «Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, γιατί η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον   Χ ί τ λ ε ρ   στην εξουσία…».

Δεν μπορεί να υπερασπίζει τον Χριστό κάποιος που καθημερινά τον περιφρονεί, τον υβρίζει και τον συντρίβει στο πρόσωπο των ελάχιστων αδελφών του. Το Ευαγγέλιο δεν θα αλλάξει. Οι ταπεινοί και οι καταφρονημένοι είναι οι άνθρωποι που εικονίζουν τον Χριστό, είτε έχουν μαύρο είτε λευκό είτε κίτρινο χρώμα. Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ο ελάχιστος αδελφός του. 

 

 

 

Πηγή: romfea.gr

 

 

 

 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Στην Αρτέμιδα, το νησάκι του Αγίου Νικολάου






Αποτέλεσμα εικόνας για Στην Αρτέμιδα, το νησάκι του Αγίου Νικολάου


  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις δυο βραχονησίδες με το όνομα "Κοκκινονήσια", που  αναφέρονται σε Β.Δ. στο ΦΕΚ του 1847, ως υπαγόμενα τότε μαζί με άλλα νησιά και περιοχές στο Δήμο Κρωπίας. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος.

Βρίσκεται σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου από την ακτή του σημερινού οικισμού του Αγίου Νικολάου και η έκτασή του είναι 12 στρέμματα.




       Το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου κτίστηκε από το Σπαταναίο Σπυρίδωνα  Κουλοχέρη περίπου το 1882, στα ερείπια παλαιότερου ναού και κατά την παράδοση μετέφεραν τις πέτρες για το κτίσιμο από την περιοχή "Μεσοβάρδα" της Αρτέμιδος με κάρα.  Ανακαινίστηκε το 1920 από τον Κων/νο Γεώργα, (γαμπρό του πρώτου κτήτορα), επειδή είχε υποστεί φθορές λόγω της γειτνίασης με το υγρό στοιχείο, η οικογένεια του οποίου το εδώρησε αργότερα στη μονή του Οσίου Εφραίμ.

Ό Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις ή Άγιος Νικόλαος ο Νέος  - όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι - εορτάζει στις 9 Μαϊου.

 




Aerial photo by John Reiner at Nissakia. Summer 2011




       Η θαλάσσια ζώνη  γύρω από το νησάκι είναι σήμερα αγαπημένος προορισμός θαλάσσιων σπορ και στην περιοχή υπάρχουν ωργανωμένες δραστηριότητες wind surfing, kite surfing, ιστιοπλοΐας κλπ.  

 




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw800LLt07foTLtURHUXJbbELVNG13kwqNYUMH6PmtkK60XzS1OwAkMDWnf47FxVEruyPictPMNSaJN5iYlWLlUqvAX2afExp-KDxgr-rPGSKkheRnLzZkuLFM1wvyTQeB55Am9dCzwi8/s1600/74176353.jpg






Το νησάκι έχει ακόμα πολλούς αχινούς. Ψαράδες διηγούνται, ότι στη δεκαετία του '80 έρχονταν από μακρυά για να ψαρέψουν στα Κοκκινονήσια, διότι υπήρχαν τεράστια λαυράκια και  "κοπάδια" από  θεόρατες συναγρίδες!

 

                           

                                 Η γιορτή του Αγίου Νικολάου άλλοτε

 

 

       Οι Σπαταναίοι θυμούνται με μεγάλη νοσταλγία το πανηγύρι ανήμερα της γιορτής του Αγίου,  αφού και μόνο η μετάβαση  με τις βάρκες, το καθιστούσε  ιδιαίτερο... 






Μετά τη λειτουργία επέστρεφαν στην απέναντι από το νησάκι ακτή, εκεί που είναι τώρα ο χώρος  της άλλης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου,  γευμάτιζαν και......








......το πανηγύρι κορυφωνόταν.... 































      Υπήρξε όμως και ένα θλιβερό  γεγονός που συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, δυστυχώς με αρκετά θύματα (ο ιερέας, καλόγριες και προσκυνητές), όταν αναποδογύρισε στην επιστροφή η υπερφορτωμένη με κόσμο βάρκα. Μάλιστα, κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής στις 9 Μαΐου, μετά το πέρας της λειτουργίας στο νησάκι, τελείται και μνημόσυνο για τους πνιγέντες... 

Θεωρείται, ότι εξαιτίας αυτού του ατυχήματος, κτίστηκε, στη στεριά πλέον, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο σήμερα οικισμό.






Μια παλαιότερη φωτογραφία από το πανηγύρι, όπως φαίνεται από την παραδοσιακή φορεσιά του ηλικιωμένου, την εμφάνιση του νεαρού κοριτσιού και την ύπαρξη της σούστας πίσω τους.





                                                     Το τοπίο

 

Ο Άγιος Νικόλας έχει πυκνή χαμηλή βλάστηση. Υπάρχουν αμάραντοι, κρίνοι της θάλασσας, σχίνα, αρμυρίκια. 

 















































 

    Ανατολικά από το εκκλησάκι,  σε μικρή απόσταση, διασώζονται ίχνη τάφων  (επιμήκη λαξεύματα σε βραχώδη επιφάνεια),  πιθανόν   ν ε ο λ ι θ ι κ ή ς   περιόδου.

 

 

 



Επίσης, στο βόρειο άκρο του νησιού, περίπου 150 μέτρα από το ναό,  υπάρχει πηγάδι  με γλυφό νερό.

 

 

 

 

      Παλαιότερα ίχνη κατοίκησης συναντάμε και στο νότιο τμήμα, όπου  υπάρχουν ερείπια, πιθανότατα  ναού παλαιοχριστιανικής περιόδου. Αυτό μαρτυρούν τα διάσπαρτα μεγάλα τεμάχια  κεραμιδιών και οι δύο αράβδωτοι   κ ί ο ν ε ς,   που βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό ξύλινο στέγαστρο.  

 

 

 

 

       Επίσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του νησιού και του ακρωτηρίου "Βελάνι" στην απέναντι ακτή,  έχει  εντοπιστεί σύμφωνα με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και  α ρ χ α ί ο    ν α υ ά γ ι ο....

 

 

 

* Πηγή: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3Pf4SdxkoZYJ:www.slideshare.net/kostasz64evia/40-46terna-e+&cd=86&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-a   

 

Λοιπές πηγές: Λεύκωμα ¨Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν", έκδοση του συλλόγου "Οι φίλοι της Γνώσης" , Σπάτα 2010.

Ντόπια προφορική παράδοση

Φωτογραφίες και από evoikosailing, optimumsailing, panoramio.com,  nefeloma.blogspot.gr, attikanet.blogspot.gr