Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η Γαλλία τιμά το Βασίλη Αλεξάκη



 

                                                                                                                         

    

      Με το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας ("lauréat du Prix de la langue française"τιμήθηκε σήμερα ο Βασίλης Αλεξάκης, ο ''πιο Γάλλος από τους Έλληνες συγγραφείς'', όπως τον αποκαλεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το βραβείο αφορά το έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων, που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειες τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας.

  Η επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του, αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Goncourt, έγκριτους συγγραφείς και δημοσιογράφους.

       Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το  1943 και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά.   

       Τα βιβλία του είναι πολυβραβευμένα: Στην Ελλάδα, οι Ξένες λέξεις κέρδισαν το Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος και το Τάλγκο που δημοσιεύτηκε πριν 25 χρόνια, έχει ξεπεράσει τα εκατό χιλιάδες αντίτυπα.  Ιδιαίτερα αγαπήθηκαν από το κοινό,  το μυθιστόρημα Η καρδιά της Μαργαρίτας και το αυτοβιογραφικό αφήγημα Παρίσι -Αθήνα.

Στη Γαλλία, έχουν βραβευθεί: Η Μητρική γλώσσα με το βραβείο Medicis, το Πριν,  με το βραβείο Αλμπέρ Καμύ, ο Μπαμπάς, με το βραβείο διηγήματος της Γαλλικής Ακαδημίας και το μ.Χ, με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007. 

Βιβλία του κυκλοφορούν επίσης, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία,σ τις ΗΠΑ, στην Αρμενία και στην Τουρκία. 

       Φέτος,  είναι και υποψήφιος  για το μεγάλο βραβείο "Goncourt",  για το μυθιστόρημά του  "L' enfant grec"!












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου