Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το μακελλιό της Νορβηγίας

Πολιτική | 24.07.2011

"Επλήγη η Νορβηγία στις ρίζες της δημοκρατίας της"

Δυό μέρες μετά το διπλό σοκ η Νορβηγία συγγενείς και φίλοι των θυμάτων δεν μπορούν να συνέλθουν από τον αναπάντεχο πλήγμα. Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία συμπαρίσταται. Μανιφέστο στο διαδίκτυο δημοσίευσε ο δράστης.


Μια ολόκληρη χώρα θρηνεί τα παιδιά της, τα νεαρά θύματα ενός ακροδεξιού άνδρα ηλικίας 32 χρονών που πριν από δύο μέρες εκτέλεσε στο νησί Ουτόγια.  Το στίγμα των συναισθημάτων του νορβηγικού λαού απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόνα Γκαρ Στορ σε δηλώσεις του χθες στο BBC
«Η Νορβηγία ξύπνησε μετά το μακελειό μέσα σε βαθύ πένθος», είπε. «Νομίζω ότι όλοι νοιωθουμε έντονα το συναίσθημα ότι η χώρα υπέστη πλήγμα στις ρίζες της δημοκρατίας, επλήγη η νεολαία της Νορβηγίας. Σε στιγμές σαν και αυτή συσπειρωνόμαστε και θρηνούμε όλους αυτούς που χτυπήθηκαν από αυτήν την ανείπωτη καταστροφή».
Σκηνές οδύνης
Ήταν παράδεισος το ησί ΟυτόγιαΉταν παράδεισος το ησί ΟυτόγιαΣτον τόπο του δράματος, στο μικρό νησί Ουτόγια, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της, αλλά το ενδιαφέρον όλων στρέφεται σε ένα μικρό ξύλινο ξενοδοχείο δύο χιλιόμετρα μακριά από το νησί του μακελειού, όπου συρρέουν οι γονείς και οι συγγενείς των νεαρών θυμάτων. Ψυχολόγοι και ιερείς προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Εδώ ήρθαν χθες ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ, αλλά και η βασιλική οικογένεια. Έσφιξαν χέρια, αγκάλιασαν τους συγγενείς, προσπάθησαν να τους συμπαρασταθούν στην οδύνη τους
«Η Νορβηγία είναι μικρή χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ, «αλλά νοιώθουμε πολύ έντονα το αίσθημα της αλληλεγγύης με τους συγγενείς των θυμάτων. Νομίζω ότι η παρουσία του βασιλιά και της βασίλισσας, η παρουσία υπουργών ενισχύουν αυτήν την αλληλεγγύη. Ορισμένα σημεία του μεγαλείου αυτού του λαού φάνηκαν με αφορμή αυτή την καταστροφή. Εμείς, ο βασιλιάς η βασίλισσα κι εγώ, μιλήσαμε με πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων και θα κάνουμε ότι μπορούμε για τους δώσουμε όλη τη δυνατή υποστήριξη».
Συνεργάζεται με την αστυνομία
Μεσίστειες η σημαίες. Η Νρβηγία πενθείΜεσίστειες η σημαίες. Η Νρβηγία πενθείΣύμφωνα με την αστυνομία ο φερόμενος ως δράστης, που τα νορβηγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον αποκαλούν ΄Αντερς Β.,  έχει παραδεχθεί τις πράξεις του και συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές. Μέσω του συνηγόρου του δήλωσε ότι αύριο κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή θα αποκαλύψει κι άλλες λεπτομέρειες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΝΤΒ μετέδωσε ότι ο Άντερς Β. δημοσίευσε στο διαδίκτυο, δύο ώρες προχωρήσει στο μακελειό, ένα μανιφέστο στα αγγλικά με τον τίτλο «2083, μια ευρωπαϊκή διακήρυξη ανεξαρτησία»ς.  Σε αυτήν κάνει λόγο για πόλεμο ανάμεσα στις ράτσες και θέτει το ερώτημα πώς η Ευρώπη θα απελευθερωθεί από τους μαρξιστές και τους μετανάστες. Και στο τέλος σημειώνει: νομίζω ότι είναι η τελευταία αναφορά μου, είναι Παρασκευή 22 Ιουλίου 12. 51. Δυόμιση ώρες αργότερα πυροδότησε τις βόμβες στο κέντρο του ‘Οσλο και στη συνέχεια έκοψε το νήμα ζωής σε 85 νεαρά παιδιά.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuers
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου