Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τρείς παραστάσεις στην Επίδαυρο με σπουδαίους συντελεστές!



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2011
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
22-23 Ιουλίου

Απλό Θέατρο – Αντώνης Αντύπας
Μήδεια
του Ευριπίδη

Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επι­δαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιλέγοντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και με συνδημιουργούς μία ομάδα εκλεκτών συντελε­στών, σκηνοθετεί μερικούς από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Λίγο πριν εκραγεί ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431 π.Χ.) ο Ευριπίδης παρουσιάζει τη Μήδεια, τραγωδία που επηρέασε όσο κανένα άλλο έργο την παγκόσμια δημιουργία. «Έργο βαθύτατα Ερωτικό, μέσα από το δράμα της προδομένης ηρωίδας και την αντι-παράθεσή της με τον Ιάσονα, η Μήδεια φωτίζει τη θέση της γυναίκας, τη διαμάχη των δύο φύλων, τη σύγκρουση των δύο πολιτισμών αλλά και την κρίσιμη ηθική καμπή στην οποία είχε φτάσει ο αρχαίος κόσμος λίγο πριν την επερχόμενη κατάρρευση», τονίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς, σκηνοθεσία Αντώνης Αντύπας, σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Ελένη Καραϊνδρου, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, επιμέλεια κίνησης Αγγελική Στελλάτου, μουσική διδασκαλία Αντώνης Κοντογεωργίου

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Μήδεια Αμαλία Μουτούση, Ιάσων Χρήστος Λούλης, Τροφός Μαρία Κατσιαδάκη, Παιδα­γωγός Θέμης Πάνου, Κρέων Άρης Λεμπεσόπουλος, Αιγέας Γιάννης Νταλιάνης, Άγγελος Δημήτρης Ήμελλος, Κορυφαία Μαρία Καλλιμάνη, 15μελής χορός γυναικών
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2011



ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
29-30 Ιουλίου

The Bridge Project
Ριχάρδος ο Γ΄
του William Shakespeare

Τo Bridge Project ξεκίνησε το 2009 ως μία τριετής καλλιτεχνική γέφυρα συ­νεργασίας μεταξύ του Old Vic Theatre (Λονδίνο), της Brooklyn Academy of Music (Η.Π.Α.) και της εταιρείας παραγωγής Neal Street Productions. Φι­λοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι το 2009), φέρνοντας επί σκηνής σημαντικά ονόματα του θεάτρου. Ο Σαμ Μέντες επιστρέφει για να σκηνοθετήσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Old Vic Theatre Κέβιν Σπέισι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ριχάρδου του 3ου στην τελική σαιζόν του Bridge Project. Αυτή η υπερατλαντική συνεργασία, επανενώνει τους δύο άντρες για πρώτη φορά μετά το American Beauty, για το οποίο κέρδισαν και οι δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.
To Bridge Project θα συμπεριλάβει ξανά κορυφαίους αμερικανούς και άγγλους ηθο­ποιούς και θα πραγματοποιήσει παγκόσμια περιοδεία, αφού κάνει πρεμιέρα στην Brooklyn Academy of Music στη Νέα Υόρκη.
Ο Σαμ Μέντες ήταν ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Donmar Warehouse για μία δεκαετία και έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στη Royal Shakespeare Company το Εθνικό Θέατρο, το West End και το Broadway Η κινηματογραφική του καριέρα περιλαμβάνει τις ταινίες Road to Perdition και Revolutionary Road. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Old Vic Κέβιν Σπέισι έχει εμφανιστεί πρό­σφατα στις παραστάσεις Inherit the wind, Speed-the-Plow, A Mood for the Misbegotten και Ριχάρδος ο 2ος, στο Old Vic Theatre.



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2011
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 5-6 Αυγούστου
Εθνικό Θέατρο

Ηρακλής μαινόμενος
του Ευριπίδη

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.
Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά – πριν! Αρκετά πριν από το σήμερα – που πίστευε και αγωνιζότανε για Ιδέες… Για να προδοθεί τελικά από φίλους και από εχθρούς. Και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει το θάνατο. Η ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούσουν στα βράχια: Όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της.
Η Ελπίδα δε βρίσκεται στην Ιστορία. Βρίσκεται στην Αφήγηση.

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας με τη συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός, σκηνικά Ελένη Μανωλοπούλου, κοστούμια Κέννυ Μακλέλλαν, επιμέλεια κίνησης-χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί Thomas Walgrave, βοηθός σκηνοθέτη Μυρτώ Περβολαράκη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου