Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τη δολοφονία Καραϊβάζ

         

 

Γιώργος Καραϊβάζ: Ποιος ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στον  ... | Ελλάδα Ειδήσεις

 

 

 

       Έντονες οι αντιδράσεις στην Ε.Ε. για τη στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ζητείται πλήρης διαλεύκανση της δολοφονίας του.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη». 

 

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα: «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές, ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί».  

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι: «Συντετριμμένος από την είδηση της δολοφονίας του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Οι έρευνες πρέπει να αποσαφηνίσουν επειγόντως, εάν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του».

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Μάλτα, όπου το 2017 υπήρξε παρόμοια δολοφονία, αυτή της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια, η οποία ερευνούσε σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης. Ο Μπέρναρντ Γκρετς, αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Καραϊβάζ ένα οδυνηρό χτύπημα και τόνισε, ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους.

 

 

                  Διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί 

 

 

      Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI – Global Network for Press Freedom) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

 

Η κίνηση Media Freedom Rapid Response, η οποία παρατηρεί και καταγράφει παραβάσεις της ελευθερίας του τύπου στην Ευρώπη, δήλωσε «τρομοκρατημένη από τη δολοφονία, η οποία φαίνεται ότι ήταν συμβόλαιο θανάτου» και «ανεξαρτήτως του κινήτρου, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ένα τραγικό συμβάν για τη δημοσιογραφική κοινότητα της Ελλάδας και μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Ε.Ε.», προσθέτει. 

 

Επίσης, πολλές διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προχωρούν σε εκτενείς αναφορές για ένα περιστατικό που σημειώθηκε «μέρα – μεσημέρι», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. Αναφέρουν, ότι οι δολοφονίες με μπράβους είναι συχνό φαινόμενο στην Αθήνα και επίσης αναφέρονται στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Στέφανου Χίου.

 

Ενδεικτικά, σχετικές αναρτήσεις από το Reuters, το Politico, το αμερικανικό ABC News, Guardian & AFP, το γαλλικό Le Parisien, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu:


 

 







 

 

 






Πηγές: tanea.gr, thepressproject.gr, cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου