Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Ο στρατός εξανάγκασε σε παραίτηση τον Έβο Μοράλες






Αποτέλεσμα εικόνας για εβο μοραλεσ






      Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη Νότια Αμερική,  αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί μετά από πιέσεις του στρατού. «Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν. «Ο στρατός διέταξε να διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ενόπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», πρόσθεσε ο στρατηγός. Πραξικόπημα θεώρησε την παραίτηση του Μοράλες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αναφέρθηκε σε παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές στη Βολιβία και ζήτησε την ακύρωσή τους. Αν και ο Μοράλες τελικά συμφώνησε να γίνουν νέες εκλογές, παρ' όλα αυτά η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίστηκαν και σήμερα.






Προηγήθηκε κύμα παραιτήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων
 


      Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε και ακολούθως παραιτήθηκαν δέκα βουλευτές. 
Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.
Παραιτήθηκαν επίσης, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες και η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. 

     Σημειώνεται, ότι πριν λίγες μέρες, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Μοράλες, οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση, λόγω μηχανικής βλάβης. Το γεγονός θεωρήθηκε από την κυβέρνηση, ως απόπειρα δολοφονίας του... 




1 σχόλιο: