Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Εξέγερση Πολυτεχνείου '73: Ο Ντερτιλής με το περίστροφο...







      

Ήταν 18 Νοεμβρίου 1973, επομένη της επέμβασης καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης. Ο στρατιωτικός της χούντας, από τους πρωταίτιους του απριλιανού πραξικοπήματος του 1967, Νικόλαος Ντερτιλής, περιφέρεται έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου με το περίστροφο στο χέρι, τρομοκρατώντας κάθε διερχόμενο πολίτη και τελικά  δολοφονεί ένα εικοσάχρονο άοπλο παλληκαράκι, τον  Μιχάλη Μυρογιάννη...   

       

 

 
         

                                  

 

 

                             "...με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι"

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για μιχάλης μυρογιάννης 

      Ο Ντερτιλής καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή το 2013. Στη δίκη, ο οδηγός του Αντ. Αγριτέλης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, ήταν καταπέλτης: 

Ανέφερε, ότι ο νεαρός βάδιζε ανύποπτα, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη και μόλις τον πυροβόλησε ο Ντερτιλής, "έπεσε κάτω σαν κοτόπουλο", είπε χαρακτηριστικά. Επίσης,  είχε δώσει διαταγή "βαράτε στο ψαχνό" και  "όταν δείτε τέσσερα, άτομα τον έναν να τον σκοτώνετε και τους τρεις να τους βάζετε στο καμιόνι"! "Μετά το φόνο, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και  χτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε: Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι".

 

 

 

  

 

 

 

  

1 σχόλιο:

  1. Το έφερε η ζωή και πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα. Έζησε για να πληροφορηθεί ότι πέθανε ο γιος του. Στη κηδεία του δεν πήγε γιατί αρνήθηκε να κάνει αίτηση να του επιτρέψουν να παραστεί επειδή λέει δεν αναγνώριζε το δημοκρατικό καθεστώς μετά τη χούντα! Θεία δίκη πάντως.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή