Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Θέμος Αναστασιάδης, ένας θάνατος που δίχασε...

   

 

Αποτέλεσμα εικόνας για attikanet θεμος αναστασιαδης     Ο νεκρός δεδικαίωται; Σωρεία δηλώσεων και δημοσιεύσεων - εκ διαμέτρου αντιθέτων - προκάλεσε πριν λίγες μέρες, η είδηση του θανάτου του δημοσιογράφου και

εκδότη, Θέμου Αναστασιάδη. Συνάδελφοί του, βουλευτές, στελέχη και ηγεσίες κομμάτων εξέφρασαν από θλίψη και συμπάθεια μέχρι του σημείου να αναλυθούν σε υμνογραφίες για τον εκλιπόντα. (Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η απώλεια του Θέμου συνέβαλε στο εθνικό πένθος!) Υπήρξαν όμως και αντίθετες φωνές, που έκριναν δίκαιο να αναφερθούν και στις σκοτεινές πτυχές του βίου του και άλλοι στα media, που θεώρησαν πως πρέπει να αποσιωπώνται τα άσχημα, εφόσον κάποιος απεβίωσε. 

 

Ποιός ήταν όμως ο Θέμος Αναστασιάδης; 

 

 

                       Ανοδική πορεία, αλλά αμφιλεγόμενη

 

     Αναμφισβήτητα ευφυής και ταλαντούχος, αρχικά εργάστηκε ως πολιτικός και οικονομικός συντάκτης σε αθηναϊκές εφημερίδες, διετέλεσε μάλιστα διευθυντής στην Καθημερινή. Επίσης  εργάστηκε σην ΕΡΤ και στον Αθήνα 984. Όμως έγινε ευρύτερα γνωστός, κυρίως για την εμπλοκή του σε μεγάλα σκάνδαλα δημοσιογραφικά και οικονομικά. 

 

Εκ των ιδρυτών της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", την απογείωσε κυκλοφοριακά, με πρακτικές που επικρίθηκαν έντονα: Δημοσίευση πορνογραφικού βίντεο της υπόθεσης Ζαχόπουλου, μεροληπτική στάση υπέρ της "Χρυσής Αυγής", δημοσίευση της εικόνας του ετοιμοθάνατου Παύλου Φύσσα, ρατσιστικές αναφορές κλπ.

Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή σατιρικού τύπου, η οποία επίσης δέχτηκε κριτική για σεξισμό, ρατσιστικά σχόλια και κυνικό αμοραλισμό.

 

Σάλο δημιούργησε η εμπλοκή του σε οικονομικό σκάνδαλο, για  τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν το 2007 σε λογαριασμό του στη γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas και για το μπλόκο που του έγινε στα γαλλοελβετικά σύνορα το 2018, οπόταν αποκαλύφθηκε, ότι μετέφερε τρεις δίγραμμες επιταγές συνολικού ύψους 1.136.000 ευρώ. 

    

                 Οι εμπλοκές με τη δικαιοσύνη και το τέλος

 

      Το 2012 του ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν τέλει, το 2018 του επιβλήθηκε και του βεβαιώθηκε, από το Ελληνικό Δημόσιο, πρόστιμο 4.973.500 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό ουδέποτε  εξοφλήθηκε, αφού, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης υποστήριξε, αδυνατούσε να το πληρώσει, διότι στους λογαριασμούς του δεν υπήρχαν παρά μόνο 200 ευρώ!

Τα τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μόνιμα στην Ελβετία, όπου διέθετε ιδιόκτητη κατοικία. Πρόσφατα διαγνώστηκε με σπάνια μορφή καρκίνου, νοσηλεύτηκε στη Βοστώνη και στη Ζυρίχη, όπου και απεβίωσε στα 61, στις 22 Ιανουαρίου 2018.

 

      Φυσικά είναι πολύ δυσάρεστο να πεθαίνει ένας άνθρωπος σχετικά πρόωρα, όπως ο Θέμος Αναστασιάδης. Αναπόφευκτα τότε, έρχεται η ώρα του απολογισμού και κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, πως πρέπει να παραλείπονται κάποιες σελίδες από το βιογραφικό οποιουδήποτε φεύγει από τη ζωή. Όσο όμως είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο να εξαπολύονται ύβρεις και χυδαιολογίες για ένα νεκρό, άλλο τόσο είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μεταθανάτιες αγιογραφίες και ύμνοι από κάποιους, οποίοι, αντί για όλα αυτά, θα μπορούσαν τουλάχιστον να επιλέξουν τη σιωπή...

 

 

 

7 σχόλια:

  1. Πώς να ξεχαστεί που αποκαλούσε τους νεκρούς του Άουσβιτς, γυμνά φούρνου! Πώς; Πέστε μου, πώς;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τον Θέμο Αναστασιάδη:

    Ανήκω στη γενιά που σέβεται τον άταφο νεκρό, ακόμα κι όταν αυτός δεν αξίζει τον σεβασμό. Στην περίπτωση του Θέμου Αναστασιαδη, εκτός από τα προφανή, είχα και μια επώδυνη προσωπική εμπειρία που αφορούσε προσωπικά μου δεδομένα. Δεν μπορώ να την ξεχάσω και δεν μπορώ να την συγχωρέσω. Μέχρι εκεί. Ούτε χαίρομαι, ούτε βρίζω, ούτε πανηγυρίζω, αλλά ούτε κι αποδέχομαι τις μεταθανάτιες αγιογραφίες. Δεν ξεχνάμε αν ο νεκρός αδίκησε, αλλά δεν φτύνουμε και στον τάφο του. Απλά και ανθρώπινα.

    Αφήνω τον ποιητή να σε αποχαιρετίσει, Θέμο.

    «Πέθανες – κι έγινες κι εσύ: ο καλός, ο λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης. Κοιμού εν ειρήνη, δε θα ’ρθω την ησυχία σου να ταράξω. […] Κοιμού εν Ειρήνη. Δε θα ’σαι ο πρώτος ούτε δα κι ο τελευταίος.» Μανώλης Αναγνωστάκης (Ο Στόχος 1970)».

    Όσοι τα έβαλαν με την Ακρίτα, ας τα βάλουν τότε και με τον ποιητή, τον Μανώλη Αναγνωστάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη έχει πιο βαρείς χαρακτηρισμούς.. Η Ακρίτα έβαλε ένα απόσπασμα μόνο για ευνόητους λογους..

      Διαγραφή
  3. Πολιτικοι, καλλιτεχνες και δημοσιογραφοι λιγο ελλειψε να τον παρουσιασουν επιτυχημενο προτυπο για τους νεους!! Τι ταλαντουχος τι οικογενειαρχης! Τιποτα για τα εκατομμυρια στις καταθεσεις και στις τσαντες.Τιποτα για τη βιλλα σε προαστιο της Ζυριχης.

    Κακο πραγμα ο θανατος και μακαρι να τη γλιτωνε. Ομως επειδη ο Θεμος πεθανε στην Ελβετια και ο Αγουδημος στο Μοντε Καρλο εμεις πεθαινουμε (συνηθως αβοηθητοι) στα ραντσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως ειναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις εξυμνούν αντί να το βουλώνουν; Εδώ ο πατέρας της Όλγας Κεφαλογιάννης ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ενώ είχε ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ για υποθαλψη εμπόρων ναρκωτικών παρέμενε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωστα Καραμανλή και μόλις πέθανε του κάνανε κάτι νεκρολογίες.... Αστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις κάποιος συγχωρεθεί, αρχίζουμε τις υπερβολές, όπως π.χ.στον Στάθη Ψάλτη, τον πρωταγωνιστ΄των γνωστών βιντεοταινιών, που ήταν και συμπαθής και δημοφιλής δε λέω, του έκαναν κηδεία δημοσία δαπάνη. Δεν είναι σωστό να τα κάνουμε όλα ίσωμα.
    Έτσι και τώρα με το Θέμο. Πού από που αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Σκάνδαλα, τηλεοπτικός χυλός και τόσα άλλα. Πάσχουμε απο έλλειψη του μέτρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή