Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Δίωξη για τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο!




 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ψαρια ιχθυοκαλλιεργειες     Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων ασκήθηκε κατά της εταιρείας "ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ", που δραστηριοποιείται στον Πόρο, επειδή χρησιμοποιούσε  την καρκινογόνο φορμόλη στα ιχθυοτροφία της. 

 

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έπειτα από καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έδειξε, ότι σε 2,5 μόλις χρόνια (στα οποία περιορίστηκε δειγματοληπτικά η έρευνα) στα ιχθυοτροφεία του Πόρου χρησιμοποιήθηκαν «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κιλό φορμόλης, για κάθε 19 κιλά νόμιμης παραγωγής ψαριών.

 

Η χρήση της καρκινογόνου ουσίας δεν προβλέπεται στις εγκριθείσες μελέτες και αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι η ουσία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση νεκρών ψαριών. Όπως αναφέρει ο Σκάι, διαπιστώθηκε, ότι ποσότητες φορμόλης ενδεχομένως έχουν καταλήξει στη θάλασσα και στο έδαφος. Η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει επίσης, ότι η εταιρεία δε δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή κανένας έλεγχος για το αν τα προϊόντα καταλήγουν στο πιάτο καταναλωτών.  

 

 

                                Οι πρόσφατες καταγγελίες ιχθυολόγου 

 

 

     Τη χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ" στην Ηγουμενίτσα είχε καταγγείλει πριν λίγους μήνες και ο ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος - Στελακάτος ο οποίος εργαζόταν στην εν λόγω εταιρία. Εξαιτίας της εμφανισής του στα ΜΜΕ και του σάλου που προκλήθηκε από τις καταγγελίες του, "εισέπραξε" πρωτόδικα μια καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση και αναμένεται το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του, όπως επίσης και το αποτέλεσμα της έφεσης του ιχθυολόγου...

 

 

 

Πηγές: enallaktikos.gr, avgi.gr, argonafplia.gr, paron.gr

 

 

 

2 σχόλια:

  1. Τί εμπιστοσύνη να δείξεις στα ελληνικά ιχθυοτροφεία; Μήπως θυμόσαστε το σκάνδαλο με τις πέστροφες που τις τάιζαν σάπια κοτόπουλα; και αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι μονο απο καταγγελίες ιδιωτών και όχι απο τον έλεγχο των οργάνων της πολιτείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στο παλικάρι που ενημερώνει γι'αυτα που γίνονται, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τα ψάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή