Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Στην Αρτέμιδα τα δέντρα πεθαίνουν όρθια και ...



και όχι μόνο... Ο υπέροχος πευκώνας των πάλαι ποτέ αμμόλοφων της Λούτσας των παιδικών μας χρόνων, χάνεται σιγά σιγά... Ομάδες πολιτών, σύλλογοι, μέσα ενημέρωσης, δημότες διαμαρτύρονται γι αυτή την εγκατάλειψη, αλλά παρ' όλα αυτά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!   

 

 

z3

 

 

      Πεύκα λυγισμένα κι ετοιμοθάνατα, με τα "σπλάχνα" τους απλωμένα, έτοιμα να θυσιαστούν, για να επεκταθεί το αυθαίρετο πάρκιγκ - ή για να δημιουργηθεί Κύριος οίδε τί άλλο - στο χώρο που υπήρχε κάποτε φύση με μαγευτικό αμμόλοφο που υποστήριζε αυτόν τον παμπάλαιο πευκώνα. 



Αποτέλεσμα εικόνας για Στην Αρτέμιδα τα δέντρα πεθαίνουν

 

  

      Κατά τη γνώμη των ειδικών, τα πεύκα της παραλίας είναι αιωνόβια και μπορούν να σωθούν, αρκεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως προσθήκη εδάφους, διαρκής επίβλεψη και παρακολούθηση προκειμένου τα μέτρα διάσωσης και προστασίας να αποδώσουν κλπ. 

 

  

  z2

 



Αποτέλεσμα εικόνας για Στην Αρτέμιδα τα δέντρα πεθαίνουν

      Σε ρεπορτάζ του notioanatolika.gr, πριν λίγους μήνες, μίλησε ο Δρ Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του εργαστηρίου Δασοκομίας και πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος επισκέφθηκε την παραλία Αρτέμιδος και αναφέρθηκε στο πρόβλημα, προτείνοντας μεθόδους διάσωσης του πευκώνα:





                                






Το διαρκές σκάνδαλο της παραλίας και η αδιαφορία των δημοτικών αρχών

 

  

     Δεν είναι τα πεύκα της παραλίας Αρτέμιδος, τα μόνα  παραμελημένα φυσικά μνημεία της πόλης. Απλά ακολουθούν τη μοίρα της παραλίας, η οποία αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως ακτογραμμή της Αττικής, με κολπίσκους, βραχώδη τοπία, υπέροχη αμμουδιά όπου διασώζονται ακόμα λίγοι αμμόλοφοι, αρχαιολογικό χώρο, υδροβιότοπο μέχρι και καταφύγιο της καρέτα - καρέτα, είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. 

Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, έχουν επιδείξει πλήρη περιφρόνηση σε αυτό το θησαυρό. 

 

Καταπατητές επεκτείνουν κατοικίες ή καταστήματα στήνοντας άθλιες εγκαταστάσεις, κόβουν δέντρα, δημιουργούν πάρκιγκ υπό τα όμματα των αρμοδίων και κυρίως των δημοτικών αρχόντων. Οι τελευταίοι έχουν τη μόνιμη δικαιολογία: "Δεν είναι δικό μας θέμα, είναι της περιφέρειας, της αστυνομίας, του λιμενικού, του δασαρχείου, της κτηματικής, της αρχαιολογίας κ.ο.κ."

 

Όσο για τα πεύκα που πεθαίνουν; Σιγά μην ασχοληθούν με κάτι δέντρα εκεί στην παραλία που έχουν γείρει...

 

 

 

 Οικογένεια Σπαταναίων σε θαλασσινή βόλτα  κατά μήκος της παραλίας στη δεκαετία του '50. Αμμόλοφοι και βλάστηση μέχρι τη θάλασσα !*





 

 

*Η  φωτ. ανήκει σε οικογενειακό αρχείο και δημοσιεύθηκε επίσης στο λεύκωμα  "ΣΠΑΤΑ 1900-1960 - Όψεις από την καθημερινή ζωή",  που εκδόθηκε το 2006 με επιμέλεια του συλλόγου "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ"

Επίσης η β΄και δ΄φωτό δημοσιεύτηκαν χτες στη διαδικτυακή σελίδα της ομάδας "Ενημερώνομαι για το τί συμβαίνει στην Αρτέμιδα και τα Σπάτα"








2 σχόλια:

  1. Αυτή η ιστορία με την παραλία της Λούτσας έχει κακοφορμίσει. Κ-α-ν-έ-ν-α-ς δεν ενδιαφέρεται. Ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε! Πηγαίνετε τώρα και στήστε κάτι. Ούτε και πρόκειται κανείς να σας πειράξει!

    Μηχάνημα καθαρισμού έχει να μπει χρόοονια. Μόνο μηχανήματα ισοπέδωσης της άμμου μπαινοβγαίνουν το καλοκαίρι, έτσι για να έχουν άπλα τα μαγαζιά - γάγγραινα της παραλίας.

    Εκεί που βρίσκεται ο τελευταίος πευκώνας είναι πάρκιγκ για τα νυχτομάγαζα. Μόνο γύρω από το ναό της Ταυροπόλου σώζονται μερικά πεύκα για το φόβο της αρχαιολογίας.

    Δήμε - Δήμε είσαι εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και αν δεν είναι υποχρέωση του δήμου να αναλάβει τα πεύκα, όμως είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στους αρμόδιους και να τους πιέσει. Είμαι σίγουρος ότ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Αυτή η σπουδαία παραλία είναι μια ντροπή!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή