Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Έκθεση στο Εθν. Αρχ. Μουσείο για την κοινή πολιτιστική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας








Έκθεση για την κοινή πολιτιστική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας


       








 

      



Classicita ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας,  που διαμόρφωσαν το παρελθόν και το παρόν του δυτικού κόσμου είναι το θέμα της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο του Κυρηναλίου στη Ρώμη και με αφορμή την ανάληψη της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε. που παρέλαβε τη σκυτάλη από την Ελλάδα. 

 

Τα έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 χιλιάδων ετών, από τον κυκλαδικό πολιτισμό  έως την Ελλάδα και την Ιταλία του 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους  π ο λ ύ   γ ν ω σ τ ά   έ ρ γ α,  όπως η Κόρη από την Ακρόπολη, ο κρατήρας του Ευφρονίου και η «Σκεπτόμενη Αθηνά («Αθηνά Σύννους»).  Επίσης, το Σύνταγμα των Τυραννοκτόνων (Αρμόδιος και Αριστογείτων) κατέχει κομβική θέση στην έκθεση, ως το απόλυτο σύμβολο του αγώνα κατά της τυραννίας και συγχρόνως, ως το πρώτο μνημείο πολιτικού χαρακτήρα που στήνεται σε δημόσιο χώρο στην Ευρώπη.

 

Τα αριστουργήματα, που παρουσιάζονται, προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη, τα Μουσεία Καπιτωλίου - Centrale Montemartini, το Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Villa Giulia, το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο - Palazzo Altemps, την Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης του Palazzo Corsini και από τα αρχαιολογικά μουσεία της  Νάπολης, του Ρηγίου και του Τάραντα.

 

Διάρκεια έκθεσης: 

 

28 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου 2014

 

Ώρες και μέρες λειτουργίας: 

 

Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 20:00

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου