Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ερντογάν - Νταβούτογλου, το νέο ισχυρό δίδυμο της Τουρκίας








       Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντικαταστήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και στη θέση του   π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ο ύ   της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύθηκε, ότι θα στηρίξει το νέο πρωθυπουργό, τόσο στη μάχη με το «παράλληλο κράτος» του Φετουλάχ Γκιουλέν μέσα στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, όσο και στην προσπάθεια για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης του  κ ο υ ρ δ ι κ ο ύ   ζητήματος.  

 

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρείται ως εκφραστής του γεωστρατηγικού δόγματος του νεο-οθωμανισμού και της θεωρίας για το «στρατηγικό βάθος» της Τουρκίας και υπεύθυνος για την πολιτική στροφή της χώρας προς την Ανατολή.

 

Αντίπαλοί του τον θεωρούν ως έναν ισλαμιστή επικίνδυνα φιλόδοξο έως μεγαλομανή.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν, πως ο Ερντογάν επέλεξε τον επί χρόνια σύμβουλό του, επειδή ως πρόεδρος χρειάζεται έναν πιστό αλλά και  ι σ χ υ ρ ό   π  ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ό,  ο οποίος θα διασφαλίσει τη δύναμη του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του 2015.

 

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό "Time" για τα «Πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Επίσης η διεθνής πολιτική Επιθεώρηση "Foreign Policy" το 2011 τον είχε συμπεριλάβει μαζί με τον Ερντογάν ανάμεσα στη λίστα των 100 σημαντικώτερων θεωρητικών της πολιτικής, παγκοσμίως, ως τα πρόσωπα που χάραξαν πολιτική και έδωσαν υπόσταση στο νέο ρόλο της Τουρκίας.

 

 

2 σχόλια:

  1. Να σκεφτει κανεις ότι απεναντι στον Νταβουτογλου, είχαμε κάποτε την Ντόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, μήπως συγκρίνεται ο Σαμαράς με τον Ερντογάν; Είμαστε χαμένοι από χέρι. Η χώρα έχει τους χειρότερους πολιτικούς στην εξουσία. Άσε ο αλήστου μνήμης Δρούτσας με το ανύπαρκτο διδακτορικό ή το πολιτικό μηδενικό ο Αβραμόπουλος. Η περίπτωση Βαγγέλη Βενιζέλου δε χρειάζεται σχόλιο...
      Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί και αξιόλογοι. Είναι απαράδεκτο να μην αξιοποιούνται. Στο κάτω - κάτω αν νομίζουν ότι δεν έχουν τους κατάλληλους, ας χρησιμοποιήσουν εξωκοινοβουλευτικούς!

      Διαγραφή