Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κάννες: Ο Χρυσός Φοίνικας στη «Χειμερία Νάρκη» από την Τουρκία



 


 

     Ο Χρυσός Φοίνικας (Palme d'Or) του φετινού Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε στην τουρκική ταινία «Χειμερία Νάρκη» Winter Sleep») του Νούρι Μπίλκε Τσεϊλάν (Nuri Bilge Ceylan), ένα τρίωρο έπος, που πολλοί παρομοίασαν με έργο του Τσέχωφ. Η «Χειμερία Νάρκη», είναι διάρκειας 3,5 ωρών και έχει γυριστεί στην Καππαδοκία. Παρουσιάζει μια στιβαρή παραβολή για την κατάσταση της σημερινής Τουρκίας, το αδιέξοδο και τη χειμερία νάρκη, στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοί της.

Σε ένα χιονισμένο τοπίο, απομακρυσμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ο σκηνοθέτης, με βάση ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και με ωραίους διαλόγους σενάριο, παρουσιάζει διάφορες καταστάσεις, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αντιθέσεις, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, αλλά και οι ενοχές μιας κοινωνίας, που ζει έχοντας ως βάση το χρήμα.  

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, όπου ξεδιπλώνεται ένας μικρόκοσμος της σύγχρονης τούρκικης κοινωνίας. Ένας πρώην ηθοποιός, νυν τσιφλικάς εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας του αδελφού του, ένας δάσκαλος, αποτελούν τα πρόσωπα της ταινίας.

    Ο Τσεϊλάν είναι ο δεύτερος Τούρκος σκηνοθέτης που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα, μετά τον γνωστό στην Ελλάδα   Γ ι λ μ ά ζ   Γ κ ι ο υ ν έ ι   (Yilmaz Güney), που κέρδισε το βραβείο το 1982.

 

                    






 

Πηγές: cinemateaser.com, naftemporiki.gr, news.in.gr 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου