Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Οι καταδίκες για την τραγωδία της MARFIN
























       Την καταδίκη των τριών εκ των τεσσάρων στελεχών της Marfin για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων, της  35χρονης  Βιβής  Ζούλια, του 36χρονου Νώντα Τσακάλη, της 32χρονης εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και τον τραυματισμό άλλων εικοσιένα, μετά τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της Σταδίου στα επεισόδια του Μαΐου 2010, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Έκρινε ενόχους, το διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κων/νο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμ. Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος 'Αννα Βακαλοπούλου, για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας κατά συρροήν από αμέλεια και της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια. Καταδικάστηκαν οι δύο πρώτοι σε ποινή φυλάκισης 22 ετών και η τρίτη σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, άπαντες χωρίς ελαφρυντικά.  Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση με καταβολή εγγύησης. Ακολουθεί η εκδίκαση σειράς   α γ ω γ ώ ν  εις βάρος της τράπεζας, αρχής γενομένης την 6η Σεπτεμβρίου 2013.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι το Δικαστήριο διεβίβασε αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος και κάθε άλλου υπευθύνου της τράπεζας για το τραγικό συμβάν. 

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το νεοκλασικό της οδού Σταδίου ήταν μια κανονική "ποντικοπαγίδα", χωρίς τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας για εργαζόμενους και πελάτες και κανονικά δε θα έπρεπε να είχε λάβει άδεια λειτουργίας. Βέβαια, παραμένει απορίας άξιον, γιατί δε διώκονται και οι υπεύθυνοι που την εξέδωσαν. Η Εισαγγελέας είχε αναφέρει στην πρότασή της, ότι οι κατηγορούμενοι:

-  «Μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου»

-  «Ακόμη και την ύστατη στιγμή, δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες  στην περιοχή εκείνη την ημέρα».

- «Είχαν ρητή υποχρέωση να μεριμνήσουν για την πυρασφάλεια, αλλά και να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό, αφού το κατάστημα γινόταν συνεχώς στόχος εμπρησμών. Τόνισε επίσης, ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας δε μερίμνησαν ώστε να καταρτιστεί μελέτη πυροπροστασίας και ούτε πήραν πιστοποιητικό ασφαλείας από την Πυροσβεστική.

 

                         Ανεξιχνίαστη η υπόθεση του εμπρησμού...

      Οι ένοχοι πάντως του εμπρησμού του υποκαταστήματος, παραμένουν άγνωστοι. Η ασύλληπτη τραγωδία της Marfin τροφοδότησε πολλά σενάρια σχετικά με τα αίτια του εγκλήματος, από τις διαμάχες μεταξύ οικονομικών και τραπεζικών κολοσσών της χώρας μέχρι το στόχο να αποτραπούν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις και εξεγέρσεις κατά της επιβολής των μέτρων λιτότητας λόγω της  υπαγωγής στο ΔΝΤ.

Έγινε δηλαδή προσπάθεια να εξηγηθεί για ποιό λόγο οι άγνωστοι εμπρηστές επέλεξαν την τράπεζα του Βγενόπουλου, αλλά και να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την ταυτότητα των ηθικών αυτουργών της τραγωδίας, με την απλή μέθοδο μιας τυπικής  αστυνομικής έρευνας, δηλαδή ποιός ωφελήθηκε από το έγκλημα και ποιές υπήρξαν οι συνέπειές του. Αν και πολλά συμπεράσματα παραμένουν εικασίες, ένα γεγονός είναι αναμφισβήτητο: Σύμπτωση ή όχι, από το χρονικό σημείο της τραγωδίας στη Marfin,  οι διαδηλώσεις και οι δημόσιες αντιδράσεις των πολιτών συρρικνώθηκαν δραματικά.

Φυσικά, δεν έλλειψε η συνήθης επίρριψη ευθυνών σε αντιεξουσιαστές, ακροααριστερούς κουκουλοφόρους, αναρχικούς κλπ., χωρίς όμως να πειστεί κανείς σοβαρά, ότι πρόκειται για πραγματικές ομάδες κάποιου πολιτικού χώρου. Αντίθετα, το γεγονός ότι οι λεγόμενοι "κουκουλοφόροι" παραμένουν πάντα άγνωστοι ασύλληπτοι και συγχρόνως η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων βίντεο και φωτογραφών από διαδηλώσεις, επιβεβαιώνουν τη   σ κ ο τ ε ι ν ή   π ρ ο έ λ ε υ σ ή  τους...

 


















2 σχόλια:

  1. Για το ποιοί είναι οι κουκουλοφόροι δήθεν αναρχικοί, σήμερα σχεδόν ξέρουμε. Πολλές μαρτυρίες από διαδηλωτές και βίντεο των διαδηλώσεων είχαν δώσει απαντήσεις, αλλά ο κ. Δένδιας και οι προκάτοχοί του (ίδε Χρυσοχοϊδης) τίποτε δεν έπραξαν. Τελευταίως εκτέθηκαν διεθνώς και από παρόμοιο βίντεο της Guardian, συνέβη και το αθώο αίμα του παιδιού στο Κερατσίνι και τα συμπεράσματα κλείδωσαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως τώρα με την επιχειρούμενη κάθαρση στους φασίστες να βρεθούν οι ένοχοι. Μιλάμε για "χοντρή" δουλειά. Ποιός ήθελε να πλήξει και το Βγενόπουλο τότε και συγχρόνως να τρομοκρατήσει χιλιάδες διαδηλωτές και να επιρρίψει ευθύνες στον πολιτικό του αντίπαλο; Με ένα σμπάρο, πέτυχαν όχι δύο, αλλά τρία τρυγόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή