Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Οι συνιστώσες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας

 

     
 
 

     

     Είναι αμφίβολο αν πολλοί είχαν προηγουμένως ακούσει τη λέξη "συνιστώσα" αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Εξίσου αμφίβολο αν γνωρίζουν και τη σημασία της. Πάντως ένα είναι σίγουρο,  η έννοια των συνιστωσών έχει συνδεθεί μια για πάντα με το ΣΥΡΙΖΑ!

Αυτές τις μέρες στο συνέδριό του συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ένα αριστερό κόμμα, αντί να εστιάζει πρώτα σε θέματα, όπως η καταστροφή των κοινωνικών δομών της χώρας και η έλλειψη δημοκρατικής διακυβέρνησης με τη δικτατορία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, συζητείται μετ' επιτάσεως ως πρωταρχικό θέμα, η διάλυση των περίφημων συνιστωσών, που σε τελική ανάλυση όχι μόνο κανένα πρόβλημα δεν του προκάλεσαν, αλλά μάλλον συνέβαλαν στην ιδέα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας.

Το ερώτημα είναι: Αν πρόκειται για μικρές γραφικές τάσεις και ομάδες, σε τί ενοχλεί η ύπαρξή τους; Αν πάλι έχουν δύναμη, οφείλεται μια εξήγηση στο εκλογικό σώμα, σχετικά με το λόγο της επιζητούμενης "ομογενοποίησης". 

Αντ' αυτού διακρίνει κανείς ένα φόβο και μια αλαζονεία απέναντι σε τάσεις και κινήματα, αλλά και μια περίεργη πρεμούρα "να ξεμπερδεύουμε" με όλα αυτά,  ωσάν κάποια άλλα κέντρα να έβαλαν θέμα διάλυσης των "ενοχλητικών" συνιστωσών...

Όμως, αν ευαγγελίζεσαι ανατροπές υπηρετώντας τον πολιτικό και ιστορικό σου ρόλο, αυτές δεν πραγματοποιούνται με πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς αλλά με τη γνήσια έκφραση του πλουραλισμού, των κοινωνικών κινημάτων και της άμεσης δημοκρατίας.

      Η Ελλάδα έχει την πικρή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, που προβλήθηκε αρχικά σαν κίνημα και αφού κατάργησε τη συντεταγμένη λειτουργία και εσωκομματική δημοκρατία,  κατάντησε ένα κλειστό κόμμα παραγόντων και  μηχανισμών, ένα κόμμα του αρχηγικού περιβάλλοντος. Σήμερα, ως άθλια καρικατούρα του παρελθόντος, έφτασε να συγκυβερνά με αυτούς που αποκαλούσε "επάρατη δεξιά" και με ταυτόσημη ιδεολογία...

Άλλωστε οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. η ΑΚΟΑ, το ΔΗΚΚΙ, η Ομάδα Ρόζα, η ΔΕΑ, το Κόκκινο κλπ., έχουν άποψη που εκφράζεται δημόσια, έχουν site  και οποιοσδήποτε μπορεί να τους κριτικάρει, να τους ειρωνευτεί, να καταφερθεί εναντίον των απόψεών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης και γενικά εναντίον των ιδεολογικών τους απόψεων.

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι "συνιστώσες" των κομμάτων εξουσίας, όπως η πάλαι ποτέ συνιστώσα Τσοχατζόπουλου, αλλά και οι συνιστώσες που ζουν και βασιλεύουν, όπως η συνιστώσα Siemens -Χριστοφοράκου, η εφοπλιστική συνιστώσα, η συνιστώσα Μαρκογιαννάκη - λίστας Λαγκάρντ και δυστυχώς αρκετές άλλες.  

Τα κόμματα - ομογενοποιημένα χωνευτήρια  απέτυχαν οικτρά και επειδή αυτά  βρισκόντουσαν στο τιμόνι, το καράβι ναυάγησε. Χρειαζόμαστε άλλο ένα τέτοιο;












































 

 

  


 

5 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ??? ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κάποιες συνιστώσες των κομμάτων της εξουσίας αναφέρονται στο άρθρο! Επίσης ειδικά για τις συνιστώσες της Ν.Δ. και εδώ:

      http://attikanet.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

      Διαγραφή
  2. Και εσεις... γιατι καταπιεζετε τους μαυρους?ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ......ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΥΤΣΩΦ ,εν ετη 2013.....
    Ειχε συνεδριο και η νεα δημοκρατια ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ,και δεν το μαθαμε?
    ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ .....ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eσύ από συνέδρια περιμένεις να μάθεις τις ομάδες και ποιά κέντρα κουμαντάρουν μέσα στα κόμματα που κυβερνούν; Περιμένεις να σου ανακοινώσουν σε συνέδριο ποιός ήθελε π.χ. τον Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ; Δε σου περνάει από το μυαλό ποιοί κανόνισαν να μπει επικεφαλής του ΕΟΦ ο Γιαννόπουλος, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία, επειδή ζήτησε να νομιμοποιηθούν τα φακελλάκια;
      Με αυτά που λες κάνεις το δεξιός, συνώνυμο του ηλίθιος. Και γω αν και θεωρούμαι δεξιός, ηλίθιος δεν είμαι. Μπορεί να θέλει να με πείσει ο καθένας ότι είναι επικίνδυνη η ομάδα Ρόζα,πώς την λένε. Η σύνθεση της κυβέρνησης ειδικά μετά τον ανασχηματισμό, είναι πιο επικίνδυνη γιατί αντί να χρησιμοποιήσουν τα έντιμα και σοβαρά στελέχη μας, ο πρωθυπουργός έβαλε υπάκουα αυτούς που του υπαγόρευσαν οι "συνιστώσες" του.
      Όμως αν θέλουμε να προχωρήσει κάτι σ' αυτό τον τόπο πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Και όχι παραδείγματος χάριν να μας θεωρεί ο Σαμαράς κόπανους όσους ψηφίσαμε μαζικά να φύγει η συνιστώσα Μητσοτάκη και μετά μας τους έφερε από την πίσω πόρτα! Και ακόμα δεν μάθαμε από την κυρία - συνδαιτυμόνα του Χριστοφοράκου τί έγινε ο Καραβέλας. Ούτε για τα τιμολόγια του Κυριάκου, που για βραβείο τον υπυργοποίησαν από πάνω!
      Από την ιδεολογία της δεξιάς μπορεί και να πάσχω, από αμνησία όχι!

      Διαγραφή
  3. ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΓΙΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΕΙΑ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ (;), ΦΩΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή