Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αντιρατσιστικός νόμος και Ολοκαύτωμα





       Πολύ συζήτηση τελευταία στην Ευρώπη, σχετικά με τους νόμους για το ρατσισμό και για την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Αν και σε πολλές χώρες έχουν ψηφιστεί, όμως ο θόρυβος για τη χρησιμότητά τους δεν έχει κοπάσει. Στις συζητήσεις αναπτύσσονται έντονα αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί η  ε λ ε υ θ ε ρ ί α   τ ο υ   λ ό γ ο υ   και να ποινικοποιηθεί η σκέψη και η ιστορική άποψη. 

Παραθέτουμε ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με το θέμα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των συντακτών στις 22/6/13 και το οποίο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού συντάκτης είναι ο ελληνοεβραίος δημοσιογράφος  Ζαν Κοέν:

  

       "Ανέκαθεν ήμουν επιφυλακτικός όταν άκουγα ότι διάφοροι νόμοι που επιβάλλονται «για το καλό μου» (όπως λέει και ο Γιάννης Μηλιώκας), είχαν μέσα απαγορεύσεις και τιμωρίες για τους παραβάτες. Εξαίρεση βέβαια, δε μπορούσε να αποτελέσει ο αντιρατσιστικός νόμος ο οποίος και αυτός έγινε (ή πρόκειται να γίνει) για το καλό μας. Μάλιστα ως Εβραίος θα έπρεπε να είμαι δύο φορές ευχαριστημένος, αφού εκτός από ποινές για τυχόν αντισημιτικές ενέργειες ποινικοποιεί και την άρνηση του Ολοκαυτώματος. 

Εδώ όμως είναι και το πρόβλημα. Διότι η ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος μπορεί να γίνει η αρχή του ολοκαυτώματος της Δημοκρατίας. Στη δημοκρατία ο καθένας μας έχει το δικαίωμα στη γνώμη του και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών του. Αυτή η έννοια είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας, σε αντίθεση με θεοκρατικά καθεστώτα. Μάλιστα, μερικοί θα πουν - και δε θα διαφωνήσω - ότι το δικαίωμα στη γνώμη και τη διακίνησή της είναι το υπ’αριθμόν ένα ζήτημα σε μια δημοκρατία. 

Ποινικοποιώντας την άρνηση του Ολοκαυτώματος, όχι μόνο ποινικοποιούμε το δικαίωμα στη γνώμη, αλλά διώκουμε και το φρόνημα. Ας μην ξεχνάμε πως το φρόνημα δε διώκεται” η πράξη διώκεται και κάθε φορά που το ξεχάσαμε αυτό η χώρα πέρασε τρομερές στιγμές, όπως στη δεκαετία του 1950 και κατά τη διάρκεια της χούντας. 

Τουναντίον, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να λέει ό,τι θέλει, υπάρχει η εγγύηση ότι κι εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω χωρίς να διώκομαι. 

Φυσικά, και για να μην παρεξηγηθώ, ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης δε σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να προτρέπει σε βία εναντίον κάποιου και να ισχυρίζεται ότι είναι ελευθερία γνώμης. Άλλωστε η έννοια της προτροπής σε βία, ως παράνομη, υπάρχει σε όλα τα ποινικά δίκαια των πολιτισμένων κρατών με το νομικό όρο «ηθικός αυτουργός». 

Ίσως μερικοί αναρωτηθείτε, πώς ένας Εβραίος είναι εναντίον της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Κατ' αρχάς να διευκρινίσω, ότι οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπώ κανέναν επίσημο εβραϊκό φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. 

Δεύτερον, ο Εβραϊσμός μου δεν είναι η μία και μοναδική ιδιότητα που με χαρακτηρίζει. Εκτός από Εβραίος είμαι και πολιτικά ενεργός, οπαδός τής, για την ώρα κακομοίρας, ΑΕΚ, καλός ή κακός άνθρωπος, υπέρ και κατά διαφόρων οργανώσεων και άλλα. Έτσι πάνω από τον Εβραϊσμό μου, βάζω την προσωπική ελευθερία του ατόμου και το δημοκρατικό πολίτευμα και η ποινικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εναντίον των πολιτικών και κοινωνικών πιστεύω μου. 

Αυτό δε σημαίνει επ’ ουδενί, πως δε θα πολεμήσω, με όποιο νόμιμο μέσο μού παρέχει ο νόμος, το ρατσισμό και ειδικότερα τον αντισημιτισμό και το ναζισμό. Και μια και αναφέραμε το ναζισμό, επιτρέψτε μου μία τελευταία παρατήρηση σχετικά με την πάλη εναντίον του ναζισμού που έχει σηκώσει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη. 

Κάθε 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τους Ρώσους, γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η «Μέρα Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος» και καλώς γιορτάζεται διότι το έγκλημα των ναζί δεν έχει προηγούμενο. 

Αλλά, μπορεί μεν οι Εβραίοι να έχασαν τους περισσότερους αλλά δεν ήμασταν οι μόνοι. Οι ναζί σκότωσαν και Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, άτομα διανοητικά καθυστερημένα, κομμουνιστές, πολιτικούς αντιπάλους και όποιον άλλο δεν τους άρεσε. 

Αν λοιπόν πραγματικά θέλουμε να πολεμήσουμε το ναζισμό, θα έπρεπε η μέρα αυτή να είναι η «Μέρα Θυμάτων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος» διότι εκτός από ηθικά σωστό είναι και πρακτικά καλό, καθότι όσο μεγαλύτερο είναι το αντιναζιστικό μέτωπο τόσο πιο εύκολο είναι να νικηθεί και να μη σηκώσει πάλι κεφάλι ο ναζισμός". 

 

 

 

Πηγή:  cohen.gr από www.efsyn.gr/?p=62966. Σκίτσο, από:http://www.moscowtopnews.com/?area=listByTag&id=545  

  

 


2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΩΝΟΙ ,ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗΣ.ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

    ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΗΜΕΡΑ.

    Σκεφθειτε τον παραλογισμο οτι ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ.

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΙΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ, ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.θΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ,κλπ κλπ
    Ο Οσκαρ Ουαιλντ διωχθηκε για σεουαλικους λογους καποτε.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕ και δεν χρειαζεται να ριχνουμε μαγισσες στην πυρα.Αντιθετα πρεπει να ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ που μας ΟΔΗΓΟΥΝΕ.. οι μεγαλοι αδερφοι που σκεπτονται ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμ η φάμπρικα με τις γενοκτονίες; Τί γελοιότητα και αλισβερίσι με την ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή