Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η ελληνίδα στο δημόσιο βίο; Υπό "όρους"!



Π. Πικάσσο, «Γυναίκα σε κόκκινη πολυθρόνα», 1931.
 

     

        Για τη δημόσια παρουσία της γυναίκας στην Ελλάδα σήμερα, ισχύει ό,τι και για την ...απεργία, η οποία επιτρέπεται, αρκεί να μη ....γίνεται. Το ίδιο και για τη γυναίκα: Επιτρέπεται να συμμετέχει στη δημόσια ζωή, αρκεί να μην "ενοχλεί"  η άποψή της! Διαφορετικά έχουμε άλλοτε έναν υφέρποντα ρατσισμό και άλλοτε έναν απροκάλυπτο:

 

- Έχετε παρακολουθήσει στα    μ π λ ο γ κ    αντιπαραθέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σχολιαστών ; Και δε μιλάμε για τις καθημερινές - δυστυχώς - αισχρές βρισιές από τους γνωστούς χυδαίους τύπους. Μιλάμε για τους λεγόμενους μορφωμένους, που υποτίθεται παραθέτουν επιχειρήματα, αλλά κάνουν και μια αναφορά - έτσι - στο φύλο του συνομιλητή. Πώς; Από το αγενές "κυρά μου"  έως να προσπαθούν να υποβιβάσουν,  αποκαλώντας ακόμα και γνωστές προσωπικότητες  "κυρία Τασία" ή " κυρία Ελένη μου", ή εκφράσεις του τύπου "που λέτε κυρία Μαρία μου"!

 

- Στο γνωστό επεισόδιο με    Κ α σ ι δ ι ά ρ η    κατά Κανέλλη και Δούρου, είναι αμφίβολο αν θα βρείτε γύρω σας πολλούς που δεν το δικαιολόγησαν. Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι ακόμα και αντιδεξιοί, ακόμα και αριστεροί (!), θεώρησαν ότι το χρυσαυγό προκλήθηκε από τις βουλευτίνες και άρα ήταν επόμενο να κάνει ό,τι έκανε! 

Δηλαδή επειδή αντιπαθούσαν γενικά τις εν λόγω βουλευτίνες (και δικαίωμά τους), έφτασαν στο σημείο να δικαιολογήσουν μια φασιστική βίαιη συμπεριφορά με ΑΠΡΕΠΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΔΙΚΙΕΣ από βουλευτή κιόλας!

Είναι φανερό, ότι δεν ενοχλεί τόσο η πολιτική θέση της Κανέλλη ή της Δούρου, αλλά το γεγονός ότι  διαθέτουν "ανδρικά"  ελαττώματα σαν αυτά της επιθετικότητας, των προσωπικών χαρακτηρισμών κλπ.  Άρα, "πολύ μας έχουν μπει στη μύτη", "τί το παιζουν αυτές", "αχ, καλά να πάθουν"  "κατά βάθος το φχαριστήθηκα", "γυναίκες με τόσο θράσος, επιτρέπεται;", και άλλα τέτοια από τον Έλληνα του 21ου αιώνα, που κυριολεκτικά αδυνατεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος.

 

- Σχετικά πρόσφατο και το περιστατικό σε μία ψηφοφορία για το μνημόνιο, όπου η πολιτική διαφοροποίηση μιας βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ έκανε τον αχαρακτήριστο   Σ.  Σ α χ ι ν ί δ η, που διετέλεσε και υπουργός παρακαλώ, να φωνάζει "σιγά την καλτσοδέτα!" και "δεν ξέρεις πού την έχω γραμμένη!".

 

- Στα ελληνικά ΜΜΕ προσφιλές θέμα του ανδρικού σωβινισμού είχε στόχο και τη    Μ έ ρ κ ε λ. Συχνό αστείο, "για τιμωρία, μια νύχτα με τη Μέρκελ"...  Ακούσατε ποτέ για μια νύχτα π.χ. με το Σόϊμπλε ή με το Βενιζέλο;

 

- Βέβαια τη μερίδα του λέοντος από σεξιστικά έως χυδαία σχόλια έχει εισπράξει η  βουλευτίνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  Ζ ω ή   Κ ω ν σ τ α ν τ ο π ο ύ λ ο υ. Αντί, που λέτε, να πηγαινοέρχεται στη Βουλή χαμογελώντας γλυκά,  αλλάζοντας μοντελάκια και κυρίως σιωπώντας βαρετά στο έδρανό της, αυτή κάνει το εξής παράδοξο και εκνευριστικό: Τη δουλειά της! 

Απ' ότι φαίνεται όμως εδώ οι ανδρικοί σωβινισμοί χάνουν έδαφος, αφού παρά τις συνεχείς λοιδορίες και ανοίκειες επιθέσεις από πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ, έπεσαν πάνω σε έναν καταρτισμένο άνθρωπο, που "δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω" και ασκεί τα καθήκοντά του με σπάνια σοβαρότητα.  Αποτέλεσμα να επιδοκιμάζεται η μαχητικότητά της και από κόσμο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί, ότι αν είχαμε και άλλους τέτοιους βουλευτές, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά στην πολιτική ζωή του τόπου... Παρήγορο.



1 σχόλιο:

  1. Μου έχει τύχη σε σχόλια συγκεκριμένου μπλογκ όταν υπογράφω με γυναικείο όνομα και οι ειρωνικές υποτιμητικές και αναφορές σε σχέση με το φύλο μου "πηγαίναν σύννεφο"! Αυτός είναι λόγος που πλέον, τις περισσότερες αναφορές το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ σε σχόλια δεν αποκαλύπτει το φύλο του αναγνώστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή