Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σοκ και οργή στην Κύπρο από το κούρεμα καταθέσεων






        Πανηγυρικά ξεκίνησε η προεδρία Αναστασιάδη στην Κύπρο: 

Σήμερα τα ξημερώματα, το Eurogroup αποφάσισε κούρεμα των  καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες  με την επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας», ως εξής:

 

Μέχρι 100.000 ευρώ : 6,75%

 

Πάνω από τις 100.000 ευρώ:  9,9%

 

Τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%

 

Ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 12,5%

 

      Σχετικά με τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, από την ΕΚΤ διευκρινίστηκε, ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. 

 

 

 

                                      Εφαρμόστηκε η κλασσική "συνταγή" του τριήμερου...

                              

   

      

 

       Στο Eurogroup εκμεταλλεύτηκαν το εξαιρετικά  "βολικό"  τριήμερο και έτσι πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν πιθανόν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, θα έχει κυρωθεί πλέον ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις.

     Στα ΑΤΜ που έσπευσαν από το πρωί οι Κύπριοι, διαπίστωσαν ότι μπορούν να κάνουν αναλήψεις, αρκεί να μένει στον λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά. 

Τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα που κανονικά είναι ανοιχτά τα Σάββατα, δεν άνοιξαν σήμερα στη Λάρνακα, ενώ καταθέτες   ε ί χ α ν    σ χ η μ α τ ί σ ε ι    ο υ ρ έ ς   έξω από αυτά από νωρίς το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανάληψη των χρημάτων τους, σύμφωνα με το Reuters. Το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει επίσης, ότι η Κύπρος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο.... 

 

 

                      Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Γ ι ώ ρ γ ο ς     Λ ι λ λ ή κ α ς:

Προανήγγειλε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκωσία την Τρίτη,  κάνοντας λόγο για συμφωνία που οδηγεί σε εθνική καταστροφή.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι πρόδωσε τη λαϊκή εντολή για βελτίωση των όρων του μνημονίου. Πρότεινε δημοψήφισμα για τη συμφωνία ή προεδρικές εκλογές και ότι πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο επιστροφής στη λίρα. 

 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ,    Ά ν τ ρ ο ς   Κ υ π ρ ι α ν ο ύ:  

Δήλωσε πως οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη τήρηση των υποσχέσεών της, τονίζοντας πως αντίθετα, η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και στο κούρεμα των καταθέσεων.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους Ευρωπαίους, θεώρησε ότι κρατούν εκδικητική στάση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου