Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Το κούρεμα στην Κύπρο, πρότυπο και για άλλες χώρες!




      Πρίν καλά - καλά "στεγνώσει το μελάνι" των υπογραφών του Eurogroup για τα κουρέματα των καταθέσεων  στην Κύπρο και ενώ οι Ευρωπαίοι μέχρι τώρα δήλωναν ότι η Κύπρος είναι εξαίρεση, μοναδική περίπτωση κλπ. κλπ., ο επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, "δείχνει" νέα κουρέματα!

Δήλωσε, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και ότι και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους... 

 

"Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;' Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ".

"Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κινδύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δε θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. "Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε".

Σε ερώτημα για χώρες που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες και ότι πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ.


Πηγή: kathimerini.gr, από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου