Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

To ΔΝΤ καταγγέλλει Βαρδινογιάννη και Λάτση για καρτέλ στα καύσιμα!






    ΔΝΤ: Το ολιγοπώλιο Βαρδινογιάννη-Λάτση στα διυλιστήρια βλάπτει την αγορά καυσίμων - Φωτογραφία 2  

 

 

        Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγγέλλει για καρτέλ στα καύσιμα τις εταιρίες Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που ελέγχονται κατά  41% από το Σπύρο Λάτση και κατά 35% από το Δημόσιο.

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει το (εσωτερικό) report του ΔΝΤ , όπου αναφέρονται  ονομαστικά οι εταιρίες και το οποίο άλλωστε επαλήθευσε τη γνησιότητα του report.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση αυτή του ΔΝΤ, στην Ελλάδα:

 

- Η γραφειοκρατία και η ανομία επιτρέπουν στους μεγιστάνες να κυριαρχούν στις αγορές πετρελαίου, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, βλάπτοντας την οικονομία, αφού  ελέγχουν το 70% της χονδρικής αγοράς και το 60% των πρατηρίων βενζίνης. 

 

- Η έλλειψη ανταγωνισμού στη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από 1 δις δολάρια το χρόνο.

 

- Αν οι τιμές στα καύσιμα ήσαν χαμηλότερες  θα μπορούσαν να ρίξουν τον  πληθωρισμό κατά 1%. 

 

- Το περιθώριο κέρδους για τα προϊόντα των καυσίμων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, το περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

       Η έκθεση παρουσιάζει επίσης αναλυτικά και με παραδείγματα, τους λόγους που εμποδίζουν μικρότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και έτσι καθιστούν τα δύο διυλιστήρια ολιγοπώλιο...

 

                 ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η οποία ανήκει στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Στελέχη της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,  ισχυρίστηκαν, ότι τα προβλήματα στην αγορά βρίσκονται αλλού, όπως στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

 

 

 

 

Πηγή: left.gr και inews.gr  από Wall Street Journal

 

 



4 σχόλια:

  1. Να δω πότε θα βάλουμε "τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων"... Να δω...Από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. εδώ και πολύ καιρό δείχνουν προς τα 'κει. Εμείς εδώ συνεχίζουμε το ίδιο βιολί,ελέγχουμε μόνο μαιμού συντάξεις, Μ.Κ.Ο. διορισμούς απ' το παράθυρο και άλλα. Καλώς πράττουμε. Πολύ καλώς. Όμως τί θα γίνει με τα μεγάλα ψάρια; Στο απυρόβλητο; Ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιτίας τους, πληρώνουμε ένα δισεκατομμύριο δολλάρια το χρόνο οι καταναλωτές!!! Και αυτά δεν τα λέει το ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ, η οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει το ΔΝΤ!
    Αφού ακόμα τους κοιτάμε και δεν ξεσηκωνόμαστε, το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα μεγάλα ΜΜΕ άκρα σιωπή για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ξέρουν τι κάνουν οι μεγάλοι, όταν αγοράζουν κανάλια και εφημερίδες. Ακόμα και γνωστά μπλογκ, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν καταλαβατε ...ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ.Δεν διαψευδεις το ΔΝΤ ....Ευκολα...γιατι δεν του κανουν μυνηση,αφου δεν ειναι καρτελ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ?Πως θα παραγεις, πως θα κανεις αναπτυξη, με την μεριδα του λεοντος ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΑΠΕΛΩΜΕΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ?Πετρελαιο ηλεκτρικο κλπ κλπ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή