Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

New Yorker: Το «Δουβλίνο ΙΙ» ευθύνεται για τους μετανάστες στην Ελλάδα



  

     

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

      Σε άρθρο του το γνωστό αμερικανικό περιοδικό New Yorker επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συμφωνία «Δουβλίνο II», που προβλέπει να ασφαλίζονται τα σύνορα των χωρών του Βορρά από τα κύματα των μεταναστών αφήνοντας τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

          Με τίτλο «Η άλλη ελληνική κρίση», το άρθρο αναφέρει ότι η τεράστια αύξηση στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν σχεδιασμό της ΕΕ, εξίσου  λανθασμένο με το σχεδιασμό του ευρώ. Εχει τίτλο “Δουβλίνο 2″,  υπεγράφη το 2003 και ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους. Η πολιτική αυτή επέτρεψε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες να φορτώσουν στην Ελλάδα το καθήκον να αστυνομεύει τα σύνορά της και να φροντίζει για τους μετανάστες. 

Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η πολιτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την  αύξηση των μεταναστών στη χώρα μας και την άνοδο των ακροδεξιών.

«..Η  ΕΕ εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με την ηθική χρεωκοπία. ...Είναι μια άποψη που βολεύει τους δανειστές, όμως στους δρόμους της Αθήνας τίποτα απ όλα αυτά δεν έχει νόημα» αναφέρει το περιοδικό.

 

 

                               

                                Η Ελλάδα  υπέγραψε τη συνθήκη    

 

       

                Το  «Δουβλίνο 2», υπογράφτηκε  από τους ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών το Γιώργο Παπανδρέου και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ψήφισαν στη Βουλή τη συνθήκη και την εφάρμοσαν πιστά  δημιουργώντας τρομακτικά προβλήματα στη χώρα αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες που παρέμεναν πλέον εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ενώ  η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμούσε να πάει στις  άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Όλο το δημοσίευμα του «New Yorker»:

http://www.newyorker.com/online/blogs/comment/2012/09/afghan-asylum-seekers-in-greece.html

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου