Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Βαριές καταδίκες τούρκων στρατηγών




     

 

 

  

            Οι τρεις κατηγορούμενοι στρατηγοί, κατηγορούμενοι ως "εγκέφαλοι"  για την υπόθεση "Βαριοπούλα", που αφορούσε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, καταδικάστηκαν δις σε ίσόβιοα, αλλά η ποινή μειώθηκε σε είκοσι έτη,  λόγω της μη πραγματοποίησης του σχεδίου.

     Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της 1ης Στρατιάς,  στρατηγό Τσετίν Ντογκάν, τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού, ναύαρχο Ουζντέν Ουρνέκ και τον πρώην Αρχηγό Αεροπορίας, πτέραρχο Ιμπραχίμ Φίρτινα. Όλοι οι  άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 15 έως 18 έτη.

Στη δίκη που ξεκίνησε το 2010, προσήχθησαν στο εδώλιο 365 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και  μόλις 34 απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία!

Ο στρατηγός Ντογκάν, που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος», κατηγόρησε τους δικαστές δηλώνοντας, «Βλέπουμε εδώ μια δίκη που γίνεται για να πληρώσουν οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ, που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους, την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία και στις αρχές της».

Στο άκουσμα της απόφασης, οι καταδικασθέντες σηκώθηκαν όρθιοι και τραγούδησαν ένα   στρατιωτικό εμβατήριο, ένας δε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή. Οι συγγενείς τους γιουχάισαν τους δικαστές και κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν: «Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ». Δεν έλειψαν λιποθυμίες και άλλες ακραίες αντιδράσεις εκ μέρους των οικογενειών.

        Τα σχέδια των στρατιωτικών προέβλεπαν μεταξύ άλλων, τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος!





 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου