Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ισπανία: πρωτοποριακά νομοθετήματα για τις γυναίκες και τη σεξουαλική ζωή


 

 


 

 

        Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, που έχει σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού. «Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε  η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. 

 

Το κείμενο εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές και πλέον η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της. Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας», που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση», θα αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία. 

Η άδεια πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. 

 

 

                                                       Οι επικρίσεις 

 

 

      Ο νόμος επικρίθηκε και από Σοσιαλιστές και προσκείμενα συνδικάτα, με το αιτιολογικό ότι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών, αλλά και από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες.

 

 

                       Μέτρα για τις αμβλώσεις και τη σεξουαλική ζωή

 

 

      Στο νόμο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη διευκόλυνση όσων γυναικών θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, δεδομένου ότι σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία της Ισπανίας πραγματοποιούνται λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων, κυρίως εξαιτίας της εναντίωσης πολλών γιατρών για λόγους συνείδησης. Γι αυτό πολλές γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση. 

 

Επίσης ο νόμος θα επιτρέψει στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών.

 

Προβλέπεται ακόμη, ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής στα λύκεια.

 

 

      Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση, το 2004, ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση Σάντσεθ,  διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου