Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ο νομπελίστας Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα


 


 

 


      "Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ' έναν μικρόψυχο καιρό;" Είναι η γνωστή φράση του Χέλντερλιν, που απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Σεφέρης και την αναφέρει στα "Ημερολόγια Καταστρώματος".

Φαίνεται λοιπόν, πως στους δύσκολους καιρούς και ειδικά στις δικτατορίες όχι μόνο δε χρειάζονται οι ποιητές, αλλά είναι επικίνδυνοι και γιαυτό δολοφονούνται....

 

      Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν, πως πλέον, ένα από τα άλυτα εδώ και δεκαετίες μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής, σχετικά με τα αίτια θανάτου του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, λύθηκε. Έμπειροι ιατροδικαστές απεφάνθησαν, ότι πέθανε από δηλητηρίαση με την πανίσχυρη τοξική ουσία clostridium botulinum, επιβεβαιώνοντας μετά από μισό αιώνα, τις υποψίες ότι είχε δολοφονηθεί. 

 

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο αντικομφορμιστής ποιητής με το επαναστατικό πνεύμα, ο δημιουργός του “Canto General” πέθανε από καρκίνο στις 23 Σεπτεμβρίου του 1973, μόλις 12 μέρες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου και φίλου του Νερούδα, του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Πολλοί ωστόσο και ανάμεσά τους ο ανηψιός του ποιητή, Ροδόλφο Ρέγιες, πίστευαν πάντα, ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε λόγω της αντίθεσής του στο καθεστώς Πινοσέτ. 

 

Πριν από δέκα χρόνια, δικαστής στη Χιλή διέταξε την εκταφή των λειψάνων του, μετά την αποκάλυψη από τον πρώην οδηγό του, ότι ο ποιητής τού τηλεφώνησε από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν και αναστατωμένος του είπε, ότι του είχαν κάνει μια ένεση στο στομάχι την ώρα που κοιμόταν. Λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή... 

 

Δείγματα από τα λείψανα του Νερούδα εστάλησαν για ανάλυση σε τέσσερις χώρες και το 2015 η τότε κυβέρνηση της Χιλής παραδέχθηκε, ότι ήταν «λίαν πιθανό» να υπήρξε εμπλοκή τρίτων στο θάνατό του. Το 2017, διεθνής ομάδα επιστημόνων είπε, ότι ήταν «100% σίγουρη» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο.

 

Τη Δευτέρα, ο ανηψιός του, Ροδόλφο Ρέγιες, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο Efe, ότι όπως έδειξαν επιστημονικά τεστ τα οποία θα δημοσιευτούν εντός της Τετάρτης, στη σορό του θείου του, βρέθηκε η τοξική ουσία clostridium botulinum. Αυτό υποδεικνύει, ότι όντως δηλητηριάστηκε μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, «μέσω της παρέμβασης κρατικών πρακτόρων το 1973»

Το βακτήριο που παράγει τη συγκεκριμένη νευροτοξίνη που προκαλεί αλαντίαση, ανακαλύφθηκε σε ένα από τα δόντια του Νερούδα το 2017. Όπως είπε ο Ρέγιες, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου ΜακΜάκστερ του Καναδά και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσαν, πως το βακτήριο αυτό δεν εισήλθε στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή από το περιβάλλον ταφής του. 

Επίσης υπογράμμισε, πως ο Νερούδα σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Μεξικό λίγες μέρες πριν τον θάνατό του σε ηλικία 69 ετών και ότι στην εξορία του θα γινόταν «ο μεγάλος αντίπαλος» του δικτάτορα Πινοσέτ. 

 


 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου