Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

4 στα 10 Ελληνόπουλα, με πρόβλημα παχυσαρκίας


 


 

 

      Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα οξύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στο δυτικό κόσμο. Θεωρείται η πιο συχνή χρόνια νόσος παιδιών και εφήβων και ανοίγει το δρόμο σε άλλες παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα και κακοήθειες σε νεαρή ηλικία.

Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, συνήθως ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του... 

 

            Το πρόβλημα στην Ελλάδα και οι αιτίες του

 

      Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.),  4 στα 10 παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα,  το 21% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που αυξάνεται στο 38,5% στις ηλικίες 6 έως 10 ετών και στο 41% στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, τη στιγμή που στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα. 

 

Οι ειδικοί τονίζουν, πως μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού, η μεγάλη ποσότητα και η κακή ποιότητα της διατροφής και το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών που τα αναγκάζει να «κόβουν» ώρες ύπνου και άσκησης.  

 

Είναι γνωστή επίσης η ελληνική νοοτροπία, που συνδέει την έκφραση της αγάπης, με την προσφορά μεγάλης ποσότητας φαγητού και το πρόβλημα επιτείνεται ιδιαίτερα στις γιορτές, όπου  υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση γλυκών. 

Οι γονείς συχνά έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το φυσιολογικό βάρος των παιδιών, ενώ δίνουν και το κακό παράδειγμα με τις επιλογές τρόπου ζωής που κάνουν: τα παχύσαρκα παιδιά έχουν έως και 79% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, όταν τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους έχει την ίδια πάθηση. 

 

      Να επισημανθεί, ότι από το 2013, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί ιατρείο αντιμετώπισης αυξημένου βάρους σώματος, στο πλαίσιο του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, παρακολουθεί δε, 3.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, με πολύ καλά αποτελέσματα. 

 

 

Πηγή: 

https://www.kathimerini.gr/society/562250110/paidiki-pachysarkia-provlima-gia-4-sta-10-ellinopoyla/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου