Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση

 

 

 


 

 

      Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Δικαίωμα αρχικής συνταγογράφησης για την φαρμακευτική κάνναβη έχουν σήμερα στη χώρα μας οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι- ογκολόγοι, οι παθολόγοι λοιμωξιολόγοι οι παθολόγοι- ρευματολόγοι.

Η συνταγή μπορεί να επαναληφθεί από γιατρό άλλης ειδικότητας για 6 μήνες, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται επαναξιολόγηση της θεραπείας από ειδικό.

Όσον αφορά τις διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό φύλλο οδηγιών χρήσης, αυτές περιλαμβάνουν :

1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.

2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,

4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

 

      Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή, Χ. Καραναστάση, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι όταν μιλάμε για ιατρική ή φαρμακευτική κάνναβη, εννοούμε τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά με περιεκτικτικότητα των ανθών σε Δ9-THC μεγαλύτερη από 0,2%, του φυτού Cannabis sativa L. 

Επισημαίνει όμως, ότι ακόμα και προϊόντα που περιέχουν μικρότερη ποσότητα και δεν απαιτείται η συνταγογράφησή τους, είναι φαρμακολογικά δραστικά και συνεπώς δε θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς επίβλεψη από κάποιον επαγγελματία υγείας, με σχετική εκπαίδευση. Ελπίζει δε, πως θα θεσπιστούν κριτήρια στη συνταγογράφηση, που δεν θα επιτρέπουν την αλόγιστη χρήση.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή εξηγεί σχετικά, ότι «η θεραπεία με (φυτο)κανναβινοειδή μπορεί να έχει συνεργική ή ανταγωνιστική ή αθροιστική ή ανασταλτική δράση όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, βιολογικές ή μη, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πάθησης. Ούτε χρησιμοποιείται όμως μόνο όταν οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Χρειάζεται πάντα εξατομίκευση - δεν είναι όλες οι ασθένειες ούτε όλοι οι ασθενείς το ίδιο».

 

 


Πηγή:
https://www.skai.gr/news/greece/farmakeytiki-kannavi-arxise-i-syntagografisi-kai-i-diathesi-apo-ta-farmakeia#google_vignette
 
 
 
 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου