Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Προειδοποίηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά κεραμικά σκεύη

 

 


 


     Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σε μία ανακοίνωση προς τους καταναλωτές, συνιστά προσοχή στη χρήση ελληνικών κεραμικών ειδών οικιακής χρήσης όπως μπολ, κούπες και κανάτες. “Στη Νορβηγία αλλά και τη Σουηδία, αρκετοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα σοβαρής δηλητηρίασης λόγω της διαρροής υψηλών επιπέδων μολύβδου από κεραμικά σκεύη. Όσοι δηλητηριάστηκαν είχαν πιει είτε χυμό είτε κρασί από ελληνικά κεραμικά κύπελλα ή κανάτες” λέει η προειδοποίηση. Όπως αναφέρει, μπορεί να εκπέμπουν επιβλαβείς ποσότητες βαρέων μετάλλων όταν χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όξινων, υγρών τροφίμων, όπως χυμοί και κρασί.

 

      Επιστήμονες αναφέρουν, ότι τα χρωματιστά λούστρα που εφαρμόζονται σε κεραμικά, γυάλινα και σμάλτα μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο ή κάδμιο που μπορεί να απελευθερωθούν σε διάφορους βαθμούς και πρέπει να διεξάγονται δοκιμές συμμόρφωσης διακοσμημένων κεραμικών και γυάλινων ειδών για τοξικά μέταλλα. Η χρήση λούστρου με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα γίνεται για την δημιουργία πιο δυνατών και πιο καθαρών χρωμάτων.

 

      Ως αθροιστική τοξική ουσία, ο μόλυβδος έχει πολλαπλές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών, καρδιαγγειακών, νεφρικών, γαστρεντερικών και αιματολογικών επιδράσεων. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη νευροτοξικότητα του μολύβδου. Ακόμη και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης μπορούν να βλάψουν τη νευρολογική ανάπτυξη.

 

     Να σημειωθεί, ότι υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 84/500/ΕΚ που ορίζει τις απαιτήσεις για κεραμικά είδη προορισμένα να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και ρυθμίζει τις συνθήκες κατασκευής τους, όπως επίσης τα επιτρεπτά όρια μολύβδου και καδμίου.

 

Όλο το άρθρο, εδώ:

https://cibum.gr/nea/proeidopoiisi-tis-norvigias-gia-ellinika-keramika-skeyi/

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου