Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

"Ρα Καμπάνα Υπαπαντής", ένα παλιό αρβανίτικο τραγούδι


 


 

 

      Το τραγούδι "Ρα Καμπάνα Υπαπαντής", που εδώ αποδίδεται από τον Σπαταναίο τραγουδιστή Νίκο Σαραγούδα, είναι ένα από τα πιο γνωστά παλιά αρβανίτικα τραγούδια. Συναντάται σε όλα τα Μεσόγεια και όπου υπάρχουν Αρβανίτες στην υπόλοιπη Αττική και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την έρευνα του μουσικού και μουσικολόγου, Δημήτρη Λέκκα, πρόκειται για αργό αδρό καγκέλι (7/8) και το βρίσκουμε σε παλιότερη παραλλαγή, στη συλλογή αρβανίτικων τραγουδιών του Ευθυμίου Μήτκου, που εκδόθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1878!!! *Το έχει τραγουδήσει σε δίσκο 78 στροφών ο σπουδαίος Αρβανίτης τραγουδιστής Γιώργος Παπασιδέρης.

 

 Το ξωκλήσσι και η γιορτή της Υπαπαντής στη Λούτσα κάποτε...

 

Το  άλλοτε ξωκκλήσι της Υπαπαντής, σε ειδυλλιακό σημείο της τότε  Λούτσας...

 

     Από το ξωκκλήσι της Υπαπαντής που υπήρχε κάποτε στην Αρτέμιδα, σώζεται σήμερα από το αρχικό κτίσμα μόνον ένα τμήμα του (3Χ4), στο οποίο έγινε σταδιακά μικρή νεώτερη προσθήκη, που το παραμόρφωσε, ιδιαίτερα στην όψη (π.χ. προστέθηκε μικρό πλαϊνό ...αίθριο και δεύτερος σταυρός στη σκεπή, χρωματιστός!). Είναι πλέον παρεκκλήσιο, ενσωματωμένο στο μεγαλύτερο ομώνυμο ναό, που ανεγέρθηκε στο ίδιο σημείο, στη σημερινή οδό Άρτης και Ιωαννίνων. Στο παλαιό τμήμα του παρεκκλησίου σώζονται   αγιογραφίες (Στέφανου Ασμάνη) του 1932. 

Το ξωκκλήσι είχε ξεκινήσει να κτίζεται από Σπαταναίους στα τέλη της δεκαετίας του '20 και αποπερατώθηκε το 1931, όπως αναγράφεται στον παλαιό μαρμάρινο σταυρό, που βρίσκεται στη στέγη του εναπομείναντος αρχικού κτίσματος.

Οι  κάτοικοι των Σπάτων τιμούσαν ιδιαίτερα τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, που ήταν συγχρόνως και γιορτή της μητέρας. Κάθε χρόνο μετέβαιναν στο γραφικό εκκλησάκι της Λούτσας, που ...κατατμήθηκε και θυσιάστηκε χάριν του μεγάλου νεώτερου ναού.


Μνήμες που χάνονται.... Μνήμες του τόπου....


 

Το εναπομείναν τμήμα του παλαιού ναϊσκου (πάνω) και η τελική του μορφή σήμερα (κάτω), μετά από τις διαδοχικές προσθήκες - "ανακαινίσεις":

 


 

Άνοιγμα φωτογραφίας


 

 *Η σχετική πληροφορία αναφέρεται στο δίσκο, "Θανάσης  Μωραΐτης - Αρβανίτικα Τραγούδια" (1988), της εταιρίας "Ιουλιανός" του Μίκη Θεοδωράκη 

  

 

Πηγές: 

Λεύκωμα, "Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν", έκδοση του συλλόγου "Οι φίλοι της Γνώσης", Σπάτα, 2010

laografia-spata.gr

ντόπια προφορική παράδοση

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου