Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης κατά των Χούθι της Υεμένης

 

 


 

 

      Η κυβέρνηση αποφάσισε την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτός από τη φρεγάτα που πρόκειται να στείλουμε, τώρα ανακοινώθηκε ότι το Στρατηγείο της Λάρισας θα είναι στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», με στόχο τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, με παράλληλη πρόταση να αναλάβουμε τη διοίκηση της επιχείρησης.

Το γεγονός έκανε γνωστό ο Υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας με σχετικό tweet. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, είπε ότι η επιχείρηση κατά των Χούθι, πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

     Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο».

    Σύμφωνα με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, μετά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων το τελευταίο διάστημα, ήδη 18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες αποφεύγουν τη διέλευση των σκαφών τους από την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν αποφασίσει την αναδρομολόγηση των πλοίων τους και κάνουν πλέον το γύρο της Αφρικής. 

Είναι γνωστό, ότι η Ερυθρά Θάλασσα, που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της αιγυπτιακής Διώρυγας του Σουέζ, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ποιον εμπορικό στόλο προστατεύουν, αυτόν που δεν έχει ελληνική σημαία ούτε ελληνικά πληρώματα; Κυβέρνηση Ελλήνων Εφοπλιστών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή